Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5776444 www.bgdnes.bg

Ямбол въстава срещу джигита, газил Емилия и бебето й


"Докога ще търпим такова безобразие?! И да не се укрие, кой е казал, че пак няма да седне зад волана?!"
Така близките на газената Емилия Велкова и бебето й посрещнаха новината за освобождаването под гаранция на шофьора Яни Колев. 31-годишният джигит помете пострадалата на тротоара в центъра на града в неделя. Като по чудо другото дете на Емилия не попаднало под гумите на колата, която напуснала местопроизшествието. Яни дори не слязъл да провери какви са травмите на семейството, върху което налетял. Той бе арестуван 8 часа по-късно и остана в ареста до 21 септември.
След като съдът определи 1000 лева гаранция за свободата на Яни, ямболии стягат протест за 28 септември, когато ще се проведе второто заседание.
"Нека покажем, че не сме безразлични!!! Защото утре може някой от нас да бъде връхлетян от джигит, докато си вървим по тротоара!!!", зоват в интернет пространството възмутените граждани, които подкрепят Емилия и децата й.
Инцидентът стана на 18 септември на оживена улица в центъра на града. 32-годишната майка е пометена, вървейки на тротоара с двете си деца. След удара Емилия и бебето й са настанени в болница със средно тежки наранявания, без опасност за живота.
31-годишният Яни Колев напуска местопроизшествието, като на пътя няма никакви следи от спирачен път.
Великова бе приета в болница с травми и комоцио, а бебето - с фрактура на главата. 6-годишният Виктор, който бил с тях и майката трябвало да го заведе на рожден ден, не е пострадал като по чудо.
Яни Колев е заловен 8 часа по-късно, като твърди, че сам се е предал. В досието му има 9 административни наказания по Закона за пътищата, а книжката му е била отнемана за шофиране в нетрезво състояние.
Въпреки предишните провинения съдът реши да пусне рецидивиста на свобода. По думите на магистратите няма безспорни доказателства за вида и характера на телесната повреда, която е причинил на Емилия и едномесечното й бебе. Експертизите още не са готови, тъй като съдебният лекар е възпрепятстван. Няма ги и резултатите от химическата експертиза, която ще покаже дали в кръвта му има алкохол и дрога.
Междувременно Яни Колев се появи в съда с орда от трима адвокати, които да го бранят. Юристите заявиха пред магистратите, че липсват предвидените в закона предпоставки за налагане на постоянния му арест. Те подчертаха, че Яни сам се предал на органите на реда и освен това страда от дископатия и трябва да се лекува. За доказателство адвокатите представиха медицински картон и трудов договор, с който гарантираха, че той нямало да се укрие.
„Много съжалявам, ако мога, искам да помогна на хората и ще помогна. Не стана умишлено“, каза Яни Колев пред магистратите.
Гражданите в Ямбол обаче вече са на нокти. Те са организирали петиция, в която са се подписали стотици българи. Възмутените хора настояват за постоянен арест на Яни Колев, както и за максималната присъда по закон - 6 години затвор. Освен това искат и санкция, която да му забрани да се качва на превозно средство до края на живота си предвид километричното му досие с нарушения на пътя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама