Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5776537 www.bgdnes.bg

Скандалният предприемач и юрист Иво Недялков: Васил Илиев заплаши да ме реже на парчета

Трябваше му мое дружество, за да създаде ВИС

Кой е той


Иво Недялков преди дни навърши 50 години. Роден е в София. Завършва право и известно време е съдия. Доктор по международно право. За кратко работи в "Кинтекс". През 1992 г създава едно от първите акционерни дружества - "Ийст Уест Интернешънъл". След две години акциите се сриват и Недялков е обвинен за присвояване на $30 млн. Арестуван е в Ница. Успява да осъди България в Страсбург за неправомерен арест и прекалено дълго задържане. Делата у нас се точат дълги години и в крайна сметка е оправдан по почти всички обвинения.

- Г-н Недялков, с какво се занимавате сега?
- С международно банково право.
- Пречи ли ви репутацията, която имате?
- Да, защото медиите обвиняват, че даден човек е еди-какъв си. От друга страна, тези, които са работили с него, могат да дадат съвсем различна оценка, която нерядко е положителна.
- Наричат ви "фараон". Обижда ли ви това?
- Не, човек не бива да се обижда. Всеки има право да използва каквито иска изразни средства. Има и такова решение на Европейския съд по правата на човека. То дойде, след като журналисти бяха съдени за клевета, че нарекли някого еди-как си, и Европейският съд постанови, че това е подбор на изразните средства. Така че всеки има право да си избира изразните средства, но и също така трябва да си дава сметка за действителността. Обидата е срам за този, който я изговаря, а не за този, към когото е насочена.
- Имате ли любим египетски фараон?
- Не, макар да съм изучавал египетска, индийска и китайска култура.
- Кои исторически личности са ви най-интересни?
- Цезар. Неговите дописки от галската война "Де бело галико" са прекрасен труд. Голям пълководец и добре пише. На латински, в оригинал, звучат доста добре. Овидий също така. Неговите "Метаморфози" са едно прекрасно произведение. Също и Тукидит... Класическите автори са една безкрайна вселена.
- Покрай Цезар и Овидий да ви питам за една съвременна българо-италианска криминална връзка. В обвинителния акт срещу балдъзата на Брендо - Десислава Дишлиева, излезе, че вие сте регистрирали фирми, с които са прали пари. Как се запознахте с тях?
- Този, който е регистрирал фирма, няма как да отговаря как собствениците ще я ползват. Иначе съпругата ми беше приятелка с Деси Дишлиева и по тази линия сме били семейни приятели с нея и с мъжа й Косьо, когото убиха (Константин Дишлиев - бел. ред.). С Евелин Банев почти не се познаваме. Виждал съм го два пъти, единия път в съда, но много години след като се познавахме с Деси.

Реклама


- Дишлиева предлагала ли ви е някакви други бизнес отношения?
- Не. Тогава те искаха да направят лизингова компания, каквито бяха модерни в началото на този век. Косьо, съпругът на Деси, можеше да осигурява средства от баща си, който живее в скандинавските държави, и ме помолиха да съдействам. Това беше. После със съпругата ми се оттеглихме.
- Да се върнем във времето, когато основахте скандалната "Ийст Уест Интернешънъл". Сега или по онова време имаше повече хора, занимаващи се с финансови машинации?
- И сега има такива, които се пробват, но вече обстановката е различна. Сега е доста регулиран пазарът относно банките и другите финансови институции. Ако и тогава това бе направено, нямаше да се стига до онези ексцесии. Държавата е в голям дълг към хората заради липсата на регулация в началото на 90-те.


- Означава ли това, че всъщност държавата ви е позволила да разполагате с парите на хората, и не считате ли, че с "Ийст Уест Интернешънъл" е извършена измама?
- Не е измама. Няма престъпление в тази насока и няма хора, които да са си загубили парите. Мен ме осъдиха в крайна сметка, но за превишаване разходите по командировките, което е абсурдно за частна компания. Само това остана от всички обвинения. Три състава на Върховния съд казаха, че няма пирамида и няма измама, тъй като всичко е законно регистрирано. Хората са си получавали временни удостоверения за собственост върху акциите и фактически са ставали съсобственици в компанията. Въпросът е, че поради слабата регулация, когато в един момент всички си изтеглят парите, няма как да се справи никоя компания. Ние имахме $4 млн. дълбок резерв и отделно към $1 млн. оперативен резерв. Но дори тези буфери не могат да издържат на масово теглене.
- Останаха ли ви пари оттогава? Богат ли е сега Иво Недялков?
- Не. Всички пари, които имах, към $2 млн., съм внесъл там. Потънаха заедно с останалата инвестиция. Бях импортирал цялото си движимо и недвижимо имущество, също както и всички компании, които бях създал преди това. Някой, който иска да мами, няма да си даде всички пари, но това са грешките на прехода.
- Сега ако са 90-те години, бихте ли основали пак "Ийст Уест"?
- Сега не съм на този акъл. Тогава всички бяхме амбицирани да се доказваме, да вземем голям дял от пазара, да сме по-велики. Сега ми е смешно, като гледам тая надпревара за пари, за имоти, за коли. Това са гротески. Човек трябва да бъде известен със собствените си умения, останалото е суета.
- Вероятно с напредване на годините сте стигнали до този извод.
- Естествено. Чувствам се на 20, но акълът ми не е такъв. Всички въздействия на околната среда моделират съзнанието на човека. Битието определя съзнанието, както е казал Маркс.
- Отново да се върнем към смутните 90-те. За какво ви е заплашвал Васил Илиев?
- Имахме спор за едно мое застрахователно дружество - "Зодиак". То беше част от холдинга, а Васил Илиев правеше ВИС, но нямаше лиценз. Затова искаше да вземе нашето дружество, но му казах, че посмъртно няма да му го прехвърля, и оттам тръгна конфликтът между нас. В дружеството имахме модерни продукти, съветваха ни швейцарски експерти. За онези времена беше напредничаво и не ми се даваше на някакви полирани мозъци, за да си реализират собствените бизнеси. Той заплаши, че ще ме нареже на парчета, но за щастие това не се случи.
- С други от босовете на ъндърграунда имали ли сте търкания?
- С ъндърграунда не толкова, колкото с онези от Г-13, защото искаха да си правим взаимни машинации. Ние бяхме направили Българска сконтова банка и те поискаха част от нея, а да ми прехвърлят пакети от техните банки. Но не бях съгласен, защото рано или късно щеше да доведе до срив на всички, участващи в системата.
- Очаквали ли сте банковата криза?
- Нормално бе, защото нямаше достатъчно ликвидност. Действителните пари бяха малко и как да не се стигне до това, след като е кула от карти и единият като се издъни, повлича всички.
- Сега има ли опасност от банков срив?
- Системата сега е относително стабилна, но зависи от управлението. Една кола, колкото и да е здрава безопасността й, зависи от задкормилното устройство.

Владимир Клисуров

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама