Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5777239 www.bgdnes.bg

Метеорологът Петър Янков: Циганско лято няма да има!

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ.
Той е роден на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършил е Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - специалност метеорология. Има 13 години опит като синоптик във Военновъздушните сили.
"България Днес" разговаря с него за края на лятото, първите снеговалежи и докога ще е подходящо за ходене на плажа.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Янков, на какво време ще се радваме през последните два почивни дни от поредицата празници?

Реклама


- Захлаждането ще продължи и днес. Времето ще е слънчево, но температурите ще бъдат ниски сутринта - от 5 до 10 градуса. Но пък дневните ще бъдат от 20 до 25 градуса. Утре ще има значителна облачност над страната. Още сутринта над югозападните и североизточните райони ще започне заоблачаване, което впоследствие ще обхване цялата страна. От североизток ще се пренася по-влажен въздух и в късния следобед може да превали слаб дъжд. Така че пътищата ще бъдат мокри. И това трябва да знаят всички наши сънародници, които ще се прибират от почивните дни. Валежите ще са слаби, но пътните настилки ще са мокри. В нашата южна съседка Гърция пък работи един плитък вихър и под негово влияние там ще има значителна облачност.


- Какво да очакваме със стартирането на работната седмица?


- През следващата седмица в Източна България ще има значителна облачност. В понеделник, вторник и сряда ще има условия за слаби валежи в източните райони. На запад ще има повече слънце и валежи не се очакват. От сряда до началото на октомври времето ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. До 3 октомври температурите ще се повишават и ще бъде топло за сезона. Средните максимални температури ще бъдат между 23 и 28 градуса. Времето ще е приятно за края на септември и началото на октомври.


- Звучи добре, но когато хубавото ще свърши и ще дойде студът?


- На 4 октомври над страната ще премине облачна вълна от северозапад, която ще донесе и валежи, и чувствително захлаждане. Още на 3 октомври вечерта ще вали. Бързо ще премине, тъй като тази вълна на метеорологическия жаргон се нарича "атлантическо нахлуване". Това е циклон, чийто център е в северните части на Русия и ние попадаме в неговата периферия. И след това отново по-продължителен стабилен период с много слънце и приятно време. Това ще продължи до 8 октомври, когато идват нови валежи, те ще са от средиземноморски циклон. В рамките на 2-3 дни ще има влошаване на времето. Това е в дългосрочен план.


- Валежите, за които говорите, от дъжд или от сняг ще бъдат?


- Да, от дъжд. Валежите около 4 октомври и при тези температури във високите части на планините ще бъдат от сняг. Над 2000 м ще има снеговалежи - първите, които по най-високите наши части ще дадат една бяла окраска. Върховете ще се белнат. Тази снежна покривка бързо се стопява, но все пак нейното наличие създава проблеми през почивните дни за високопланинския туризъм. Това е най-неприятното време, понеже има много подхлъзвания, снежната покривка закрива дупки и камъни и туристите често получават травми по високите части на планините.


- Ще станем ли свидетели и тази година на циганското лято?


- Никой да не си мисли, че в края на септември имаме циганско лято, въпреки че времето ще изглежда много подходящо за любителите на почивка по пустите плажове. Това не е циганското лято - то започва от Димитровден (26 октомври), ако изобщо го има. В сезонните прогнози върви едно стабилизиране на времето във втората половина на октомври. На Балканите има период от 2-3 години повтаряемост на валежите и се използва в дългосрочното прогнозиране, макар че резултатите в него са много незадоволителни. Най-надеждните прогнози са максимум до 10-15 дни.

Реклама


- С какво време ще ни посрещне октомври?


- След 8 октомври времето ще бъде много динамично, така ще е и през цялата първа половина на месеца. До 21 и 22 октомври валежите ще бъдат рядко явление. След 26 октомври ще има дъжд, който ще ни мъчи около 3 дни. След 29 октомври времето ще се стабилизира и ще бъде предимно слънчево, макар и за кратко - до 1 ноември. Следващите валежи са на 4-5 ноември и ще продължат някъде до 10-11-о число същия месец. Така че циганското лято може би ще бъде много за кратко - между 3 и 8 ноември. Или направо можем да кажем, че няма да го има тази година, ще отсъства. Това е дългосрочната прогноза за Балканите, която е базирана върху последни данни.


- Докога условията ще са подходящи за плаж и морската вода ще е с приемлива температура?


- До края на септември ще е подходящо. Като студент винаги по това време на годината ходех на море, тъй като спортувах и използвахме лагерите за пребиваване по черноморското крайбрежие. Времето сега е хубаво и ще е приятно за плаж. Температурата на морската вода започна да пада - около 21-23 градуса е в момента. Все пак е хладничко, побиват тръпки, но става за почивка, като се прибави слънчевото време.


- Планинарите какво да очакват?


- По планините ще е хубаво времето. Около валежите на 4 октомври няма да е подходящо за високопланински туризъм. В края на този месец ще е възможно, тъй като ще е тихо и слънчево. Сутрешните температури са ниски - 2-4 градуса над 2000 метра, но през деня ще бъде много приятно.

Реклама
Реклама
Реклама