Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5779012 www.bgdnes.bg

Мачкат разследването срещу кмета, блъснал дете

Разследването срещу скандалния кмет на Трън Станислав Николов, който преди близо година блъсна с джипа си 6-годишния Ивайло пред училище, е скалъпено и цели да го изкара невинен, твърди майката на осакатеното дете Анита Гълъбова. Пред "България Днес" тя категорично заяви, че умишлено се дискредитират показанията на основния свидетел Любка Лазарова. От думите й става ясно, че очевидецът на зверската катастрофа от 13 ноември м.г. нарочно не е бил викан в полицията в Перник, при условие че всички свидетели от страна на кмета били разпитани. Любопитен се оказва и фактът, че жалбите на самата Лазарова до властите, че тя многократно е била заплашвана от роднини и приятели на Николов да се отрече от думите си, са й били върнати и незачетени от разследващите.

"Десетки жители на Трън са виждали как майката и бащата на кмета ме спират по улиците и сипят една след друга закани срещу мене. Веднага след всяка заплаха отивах в участъка и дословно описвах думите им. Преди няколко дни ме повикаха и ми казаха, че всичко, което съм заявила, е лъжа и не те, а аз съм ги била заплашвала. Това вече минава всякакви граници", твърди пред вестника Лазарова.
Стана ясно и заключението на автотехническата експертиза по случая. След възстановката на катастрофата, в която участва и малкият Ивайло, вещите лица са единодушни, че градоначалникът е можел да види детето и е бил в състояние да предотврати сблъсъка. Има вече и ново медицинско становище, което отменя старата експертиза. Лекари са категорични, че вследствие на удара момчето е получило тежки телесни повреди, а не средни, както бе посочено в първоначалното заключение.
Въпреки новооткритите доказателства за момента обвинение няма, а в кориците на делото все още стои становището, че първокласникът сам се бил блъснал в спрения кметски джип. Тази хипотеза бе възприета от органите на реда, след като Николов дава обяснения, в които посочва, че момчето е бягало и се ударило в ролбара на автомобила му.
"Разбирате ли колко абсурдно е това. Първо, е невъзможно от подобен удар да се наложи отстраняване на далака и половината черен дроб, каквото се случи с детенцето ми, и второ, тези глупости бяха опровергани от доказателствата", възмущава се Анита. Тя продължава да недоумява защо, след като разследването трябваше да приключи на 15 август, все още няма обвинителен акт.
Трънчани са на мнение, че до приключването на предстоящите президентски избори никой нямало да пипне Николов.
Манипулирането на процеса продължава с пълна сила. Малко след инцидента приближена на градоначалника пуска жалба в полицията, че Гълъбова я е заплашвала да свидетелства в нейна полза. Установено е обаче, че в посочения от чистачката в кметството период майката е била на почивка със сина си във Велинград. От Трън обаче прехвърлят жалбата в Перник, а оттам в Радомир. Анита все още не е получила преписка от набежденията срещу нея, като е на мнение, че всичко е умишлено, за да се печели време. Скандалният случай придоби популярност, след като главният прокурор Сотир Цацаров нареди делото да се прехвърли в Перник и да започне наново. Намесата му бе следствие на бунта в Трън заради прекратяване на разследването. 6 месеца след като Ивайло бе блъснат, Анита получава постановление, че нямало доказателства за вината на Станислав Николов.

Без милост за джигита от Ямбол

Над 500 души подписаха петиция с искане джигитът Яни Колев да влезе за постоянно в ареста и да получи максимална присъда от 6 години лишаване от свобода. Преди една седмица той блъсна майка с количка на тротоар. Жената и двете й деца оцеляха по чудо, като сега лекуват травмите си. Колев бе пуснат на свобода, въпреки че избяга след катастрофата, а десетки майки излязоха на протест в града. Колев от своя страна моли за прошка, казвайки че искрено съжалява.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама