Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5779015 www.bgdnes.bg

Бизнес дамата Антоанета Пеева: Полицаи пребиха без нищо сина ми

Синът на бизнес дама от столицата е пребит от ченгета, защото не си носел лична карта, докато изхвърлял боклука. За безпричинното полицейско насилие разказва потресената майка Антоанета Пеева. Тя е издател на няколко специализирани издания, а според думите й синът й е ритан и блъскан от ченгета пред дома си по време на рутинна проверка. Покъртителната история е споделена в социалните мрежи. От нея става ясно, че младежът излиза от дома си малко след 20 часа, за да изхвърли боклука и да напазарува от кварталния магазин. На метри от кооперацията той е спрян от група полицаи за проверка. Тя обаче далече не е рутинна. Младежът е повален на земята. Докато полицаите се мъчат да му нанижат белезниците, той отнася десетки ритници по тялото. Започва да вика за помощ, но минувачите не откликват, тъй като предполагат, че става въпрос за акция. Синът на Пеева крещи, че е невинен и нищо лошо не е сторил. Той е вкаран в патрулката и отведен в 7-о РПУ. Пеева разбира от съсед за побоя и веднага се отправя към участъка.

Там чака близо 4 часа да разпитат и снемат показанията на сина й, за да го освободят. Един от дежурните ченгета решава да й разясни ситуацията:
"Бъдете благодарни, можеше да стане много по-лошо! Вашият син е добро и възпитано момче, не е от контингента, чудя се защо така стана, защо оказа съпротива, защо викаше за помощ". Пеева изпада в потрес.
В публикуваното от нея отворено писмо тя пише:
"Полицаите не си дават сметка, че обикновените граждани и особено едно момче на 19 години, когато бъде повалено на земята от техни колеги, които го душат, ритат и натискат, за да му сложат белезници, ще се уплаши и ще се страхува за живота си. Синът ми е смятал, че ще умре. Той е бил изплашен и е викал за помощ, нормални човешки реакции. За мен по-важен е въпросът защо стана така, защо полицията работи на празен ход и къде е интересът на обществото. Защо се оказва насилие и се демонстрира сила над обикновените хора, а никой не се занимава с престъпността?“
Жената подчертава, че ако преди се е бояла от пияни и дрогирани шофьори и от улична престъпност, сега в пъти повече се страхува от полицейското насилие, тъй като е видяла от първо лице какви травми нанася то.
Пеева твърди, че синът й не е наркоман, не е бил дрогиран, нямал е в себе си дрога, не е крадец на коли, като единственото му прегрешение е било, че не носел личната си карта.
"Колко от вас носят личната си карта, когато отиват до кофите за боклук, до магазина в квартала? Защо трябва да бъде задържан от полицаите, да бъде бит, унижаван и тормозен, защо не го доведоха вкъщи, за да им покаже личните си документи и случаят да приключи за 5 минути", пита риторично потресеният родител.
Тя е категорична, че ще търси справедливост. Семейството вече е наело адвокат и са направени медицински експертизи, доказващи телесните повреди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама