Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5779093 www.bgdnes.bg

Бат' Жоро разкрива тайните на ПСЖ

Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев е запознат отлично с вижданията на своя колега Унай Емери, който води "Пари Сен Жермен". Френският шампион излиза в сряда вечер на Националния стадион "Васил Левски" да мери сили с разградчани в най-престижния турнир Шампионска лига.
Бат' Жоро, както всички в отбора наричат българския специалист, е разкрил тайните на Емери. По щастливо обстоятелство Дерменджиев се е учил именно от испанеца по време на стажовете си на Пиренейския полуостров. През 2007 година пловдивчанинът получава УЕФА Про лиценз, като по това време все още е помощник-треньор на Люпко Петрович в "Литекс". След това Дерменджиев заминава за Валенсия, където да попива знания от местния футболен отбор. "Прилепите" са водени именно от Унай Емери в периода 2008 - 2012 година. 44-годишният местен спец подава ръка на Дерменджиев и му споделя своята философия за футбола, както и тактиките, които използва на терена. Наученото тогава превръща треньора в "златната" кокошка за щаба на "Лудогорец".
"Добре познавам Унай Емери. Имах възможността да бъда при него във "Валенсия", когато той беше там. Следя му почерка. Той все още сглобява отбора, прилага своя стил. Има какво още да се усъвършенства. Тук става въпрос за много висока класа футболисти, които дори и с индивидуалните си качества водят отбора до успех. Аз гледам всички мачове на ПСЖ. Само Кавани излиза на мач минимум по 3-4 пъти сам срещу вратаря. Извеждат го, за да излезе, независимо дали пропуска или не", анализира Дерменджиев преди големия мач след два дни. Треньорът на българските шампиони е убеден, че отборът му има потенциал да хвърли поредната голяма бомба в надпреварата и да вземе скалпа на "Пари Сен Жермен".


"Като самочувствие е абсолютно добре, че футболистите ми вярват в победата над ПСЖ. Те имат желанието и смятам, че ще изиграят добър мач. Не мога да кажа нищо повече от това, че селекцията на ПСЖ е 400 милиона", добавя бат' Жоро.
Като футболист той често получава контузии и затова още млад решава да прекрати кариерата си и да се насочи към треньорството. "Водих си записки, изкарах курсове в НСА. Първите хора, от които започнах да уча, бяха пловдивски треньори, след това и от Атанас Пържелов в "Славия", признава Дерменджиев.
"Започнах с треньорската кариера в "Спартак" (Пд). Бях на 33 години и получих предложение от Наско Маринов да му стана помощник-треньор. Реших, че моментът е добър. Впоследствие станах и старши треньор. По това време в тима бе Марин Бакалов, който по-късно ме повика на работа в "Ботев" (Пд), но там се задържах само 3 или 4 месеца."
По време на престоя си в "Литекс" като помощник работи с Ферарио Спасов, Димитър Димитров-Херо, Стойчо Младенов, Ицках Шум, Михай Стойкица, но един треньор е оставил най-силно впечатление у него.
"За мен е голяма чест, че работих с Люпко Петрович. Това е човек, който става европейски шампион с "Цървена звезда", така че си представете само какви познания за играта има той. Люпко е уникален треньор, много е методичен, знае точно какво иска. Големият му опит го е научил на много неща и той знае какво да прави с отбора си. При него няма нищо случайно", категоричен е треньорът на разградчани. Този сезон "Левски" на Люпко успя да победи в Първа лига "Лудогорец" на Дерменджиев.
В кариерата си като помощник и старши треньор до момента бат' Жоро има цели 71 мача в Европа. В тях той е записал 33 победи, 13 равенства и 25 загуби. Никой друг български специалист не може да се похвали с такова постижение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама