Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5779123 www.bgdnes.bg

Шарани изстреляха България в топ 8 на света

Българският национален отбор по риболов на плувка записа най-доброто си представяне в историята на световните първенства. Нашите се пребориха за осмото място в конкуренция със 170 състезатели от 34 държави.
63-ият шампионат на планетата се проведе на Гребния канал в Пловдив. Престижното домакинство, което имахме честта да организираме, донесе късмет на българите и те ловиха повече от прилично. За двата състезателни дни родните риболовци надърпаха 36,1 кг шарани, бели амури и каракуди. Така те изпълниха поставената преди турнира цел да завършат в десетката.
Световната титла грабна отборът на Унгария с 53 кг риба и най-малък брой наказателни точки, което е основният определящ фактор за класирането. Втори завършиха чехите с 51 кг. До бронза в последните минути успяха да се доберат англичаните. Те бяха отборът, уловил най-голямо количество риба (59,7 кг), но изостанаха заради наказателните точки.


Голям провал претърпя съставът на Италия, който се целеше в световната титла, а в крайна сметка изхвърча и от почетната стълбичка и финишира четвърти. Индивидуален световен шампион стана словенецът Жерней Амбразич.
Състезателите от българския отбор признаха, че през втория ден са променили коренно тактиката си на захранване и поради тази причина са започнали да ловят повече шарани. След първия тур от първенството те изоставаха на 11-а позиция, но успяха да дръпнат по-напред до края.


Чакаме и баш рибарките

Най-добрите рибарки от цял свят може да си спретнат дуел с въдици в България. За това призна председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов след турнира в Пловдив.
"Това е най-големият форум, на който България е била домакин за последните повече от 30 години. Добрите оценки на работата ни дават увереност да вървим напред. Успешната организация на първенството ни позволява да кандидатстваме за домакинството на Световното за жени отново на Гребния канал в Пловдив", обеща Михайлов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама