Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5779230 www.bgdnes.bg

Адвокат Валентин Димитров: Ще оборя обвиненията срещу изнасилената Мария

Кой е той?

Адвокат Валентин Димитров е завършил Академията на МВР през 2002 година. Следва право във Великотърновския университет и завършва през 2006 г. Дългогодишен служител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - Стара Загора. От две години е адвокат на частна практика. Името му нашумя покрай случая с изнасилената Мария Г. от Стара Загора, която уби нападателя си Богдан Динев - Боньо Фаса. Адвокат Димитров защитава безвъзмездно тийнейджърката, като първоначално извоюва пускането й на свобода от ареста до началото на процеса. Следващата му цел е да свали обвинението на момичето.

- Адвокат Димитров, какво на юридически език се смята за публично унижение и как се санкционира то от закона?
- Публично е унижението, когато обидата или клеветата е нанесена публично. То попада в графата на клеветата и обидата, като трябва да се прецизира всеки казус - в какво точно се изразява унижението. Може да бъде само обида, може да е клевета. Конкретните действия на този, който унижава, трябва да са ясни. Има си отделен член, който санкционира за това, когато обидата или клеветата е разпространена сред много хора - чрез медии или социалните мрежи например.
- Във връзка със скандалния случай със съблеченото и бито от съученички момиче във Враца налице ли е публично унижение?
- В този случай е налице престъпление, защото самите действия са престъпни - на момичето се нанася и побой, като тези деяния граничат с гавра, която доведе до възмущението на цялото общество. Вече в зависимост от тяхната възраст и степента, до която съученичките осъзнават какво са извършили, могат да носят наказателна отговорност. Ако са малолетни, няма да бъдат наказани. Гражданска отговорност носят и техните родители, които не са осъществили надзор и необходимото възпитание.
- Ако вие сте баща на това дете, как бихте реагирали?
- Ситуацията е много деликатна. Бих сезирал компетентните институции да се потърси отговорност на тези деца и техните родители. На първо място прокуратурата, тъй като, ако не са малолетни, могат да носят наказателна отговорност. Бих завел и гражданско дело срещу родителите, че са допуснали децата им да сторят подобно нещо. И на тях пада тежката част да докажат невинността си - че не биха могли да предвидят действията им.
- Каква е ролята на социалните мрежи в подклаждането на агресията сред подрастващите?
- Ролята на социалните мрежи е много голяма, тъй като това е своеобразно поле за изява. Разпространявайки постъпките си, те искат да се популяризират, да изпъкнат, да се почувстват герои. И там, в социалните мрежи, лайкванията се превръщат в основен движещ мотив. Но заради едно такова онлайн харесване не можеш да посягаш на друго човешко същество. Това би могло да даде негативно отражение на по-нататъшното социално контактуване на жертвата. До каква степен, по-точно могат да предвидят психолозите, но може да отключи тревожност, депресивност. Защото в крайна сметка в момента погледите на много хора са насочени към това дете, което е било публично унижено.
- Смятате ли, че потърпевшата ученичка ще тръгне да отмъщава за униженията?
- Не, не мисля. Още повече че казусът доби такава публичност и известност. Едва ли. По-скоро тя сега е потисната и ще иска да се покрие от обществото.
- Има ли публично унижение в случая с изнасилената Мария Г., която е ваша клиентка?
- Хората са на два различни полюса в мнението си по казуса с Мария. Смятам, че по време на процеса, когато истината излезе наяве, ще се успокоят и гражданите и ще разберат, че тя действително е действала при неизбежна отбрана и единственият възможен изход е бил този - за да спаси живота си, е отнела друг.
- След инцидента самата Мария разказа, че е загубила приятели, а от училището са я посъветвали да се откаже от редовното обучение...
- Най-вероятно така е станало. Сега за приятелите не мога да кажа, защото тя знае до каква степен са й били приятели. Не всички Фейсбук приятели са истински такива в живота. Това, че някой от Фейсбук те блокира, не е толкова драматично. Що се отнася до учебното заведение - тя вече го е сменила. Ще бъде редовна ученичка, това е неин избор. Такъв род инциденти се отразяват различно на всеки.
- Ако вие попаднете в ситуация на неизбежна отбрана като тази на Мария, бихте ли убили?
- Това е строго индивидуално. И аз не знам как бих реагирал. Едно е да го опиша сега с думи, със сигурност бих направил максималното, за да се защитя. Ако е заплашен животът ми, най-вероятно бих бил способен да убия.
- Какво ще пледирате в процеса и защо?
- Действала е в условия на неизбежна самоотбрана, тоест действието й не е престъпление, защото не представлява обществена опасност. Това, което е направила Мария, не застрашава обществото и от тази гледна точка то не е престъпление. Тя е невинна и обвинението трябва да падне. Ако това се случи, тя ще запази чисто досието си. И в този ред на мисли тя и в момента е невинна до доказване на противното, макар че във Фейсбук вече се произнесоха присъди.
- И по друг случай като че се произнесоха морални присъди - този с манекенката Александра Богданска и бившия й приятел Даниел Петканов, който разпространи нейни снимки и твърди, че му е изневерявала. Какво виждаме в нейния случай, нарушени ли са законовите норми?
- Категорично са нарушени законовите норми. Основен принцип в правото е, че никой няма право да вреди другиму. От тази гледна точка публичното унижение, на което е подложена, обидните квалификации и клеветническите твърдения... според мен тя трябва да си търси правата по съдебен път за обида и клевета и включително граждански иск за неимуществени вреди по чл. 52 от Закона за задълженията и договорите, където е регламентирана тази неимуществена отговорност при увреждане, каквото е тук налице от страна на т. нар. Луд репортер.
- Бихте ли станали неин адвокат и каква сума би обезщетила нанесените й вреди?
- Ако тя пожелае - бих станал неин адвокат. Нейните имуществени вреди се определят от съда по справедливост, но ще бъдат немалки - от порядъка на 50-60 дори 70 хиляди лева.
- Какво следва за потребителите на социалните мрежи, които свободно си позволяват да обиждат и етикетират известните личности? Трябва ли да бъдат санкционирани?
- Свободата на словото е регламентирана в конституцията, но тя е ограничена от това, че не трябва да се вреди на друг. Не може в социалните мрежи, пред погледа на милиони потребители, да обиждаш и да си мислиш, че не можеш да носиш наказателна отговорност. Напротив.
- Възможно ли е да бъде съден потребител, който е написал унизителен коментар или е създал колаж с цел подигравка?
- Разбира се. При обидни коментари и клеветнически твърдения това, че този, който ги е писал, е анонимен, не означава, че не може да се установи неговата самоличност. Преследва се по тъжба на пострадалия, която се внася в съда като частен тъжител.
- Достатъчно дисциплиниращи ли са санкциите за обида и клевета, за да имат ефект?
- Достатъчно дисциплиниращи са осъдителните решения на гражданския съд. Финансовата санкция има тази цел, защото там наказанията са хиляди левове.


Кристина ДИМИТРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама