Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5779235 www.bgdnes.bg

Телефонът преподава история

Лесно и бързо - така изглежда изучаването на българска история, което предлага едно 27-годишно момиче. Вяра Георгиева създаде безплатно мобилно приложение, с което трудният иначе предмет се превръща в забавление за учениците.
Вяра е била учителка по история и забелязала, че на тийнейджърите им е доста трудно да наизустяват дългия материал. Затова се постарала да направи уроците по-интересни и лесни, както и достъпни за младото поколение. Младата жена се амбицирала и се научила да програмира, за да създаде проекта си. Приложението й съдържа 5 различни модула, като обхваща 3 различни периода - до падането на България под османска власт, периода на владичеството и годините след Освобождението до обявяването на Независимостта.
"Първият модул са теми, свързани с различните периоди. Нещо като учебник, но по-сбито. Освен това има терминологичен речник. Има и дати и събития. Четвъртият модул е за личности. Там е обяснено кой кой е. С какво се е занимавал. Петият модул е общ тест. След като се направи, се разбира кой колко е научил. Има и терминологичен речник, както и отделна част за Съединението", споделя Вяра.
Тя разкри, че се е свързала с доста учебни институции и им е казала за приложението, което сама е направила. Оттам са уверили, че ще го препоръчат на учениците си.
"Всеки може да го свали. Има безплатна и платена версия. Докато сте на път, може да се учи история. Това е новото бъдеще на образованието. С това приложение се учи много по-лесно, отколкото да се зубри", казва Вяра, която е с хуманитарно образование.
Идеята за приложението се ражда преди години. Едва сега през януари, след дълги години труд, Вяра прави първата част от приложението. В края на юни го пуска за устройства, които работят със системата "Андроид".
"Вече всички работим с електронни устройства. С един клик на бутона можем да научим за нашата история", обясни 27-годишната жена.
Приложението, измислено от българката, бързо придобива популярност. Само за няколко месеца то е свалено от над 500 души.
В близкото бъдеще Вяра има желание да разработи нов модул, който да включи в приложението си. Той ще бъде за военната история на България. Друга идея, която се върти в главата на бившата учителка, е да създаде история в снимки. За целта хората ще да могат да свързват определена личност с конкретно събитие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама