Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5780369 www.bgdnes.bg

Мариян Огнянов 10 години след попадението му с "Челси": Голът промени живота ми

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той?
Мариян Огнянов е първият футболист, отбелязал гол за български отбор в групите на най-комерсиалния турнир в света - Шампионската лига. Прави го с екипа на "Левски" точно на днешния ден преди 10 години. Тогава 18-годишният юноша от Лом пронизва със страхотен шут вратаря на "Челси" Петър Чех. "Сините" губят с 1:3, но попадението остава в историята завинаги. Огнянов вече е част от "Нефтохимик", но никога няма да забрави онзи момент. Специално за "България Днес" той споделя спомените си от Шампионската лига.

- Днес се навършват 10 години от гола ти в Шампионската лига срещу "Челси". Пред очите ли ти е още?
- Много бързо мина това време. Еуфорията у мен продължи 1-2 години след попадението. Ясно е, че няма как да забравя гола, цялата атака, изобщо целия момент. От доста време не съм гледал видеото от този мач.
- Това ли е най-щастливият ти миг във футбола?
- Голът промени изцяло живота ми. Не бих го определил точно като връх в кариерата. Имал съм и други добри моменти. Например в Лига Европа с "Ботев" (Пд). Тогава вече бях малко по-узрял футболист, по-добре осъзнавах какво се случва покрай мен.
- Едва ли някой бе очаквал едно 18-годишно момче да вкара на велик вратар като Петър Чех?
- Бях много млад тогава. Всичко се разви много бързо. До преди мача изобщо не знаех дали ще попадна в групата. Сега след време осъзнавам нещата и отдавам гола си повече на късмета. Било е писано точно аз да вкарам.
- Може ли да се опише какво изпита в първите секунди, след като видя топката в мрежата?
- "Челси" бяха много стойностен отбор тогава. Няма смисъл да изреждам какви футболисти играеха там и кой им беше треньор (б.а. - Жозе Моуриньо). На момента не успях да осъзная какво съм направил. Чувството беше неописуемо, няма какво да се лъжем. Вече има момчета от "Лудогорец", които вкараха в Шампионската лига и съм сигурен, че ще потвърдят това нещо. Дори при загуба този почетен гол ще си остане в историята на българския футбол.
- Ти изрази радостта си по нестандартен начин. Защо изплези езика си?
- Направих това напълно инстинктивно. След това и в Лига Европа пак го бях направил. Идва ми отвътре да се изплезя, по-скоро за да се покажа на някои хора, които ме бяха отписали за големия футбол. Когато отидох в отбора на "Ботев" в "Б" група, някои хора побързаха да кажат, че съм приключил за футбола. По този начин си изразявам емоцията.


- Запази ли си нещо за спомен от този мач?
- Пазя си фланелката, с която играх в мача с "Челси". Не си разменях екипа с никой, въпреки че предварително някои от съотборниците ми се бяха разбрали за това с играчите от другия отбор. Аз исках моята да си остане за мен.
- Кой от големите играчи, срещу които се изправи в Шампионската лига, ти направи най-силно впечатление?
- "Барселона" беше най-силният отбор от нашата група. Аз съм фен на този клуб от малък. Следя ги доста години вече. Най-силният футболист по онова време Роналдиньо играеше при тях. Самото чувство да изляза срещу тези звезди, да ги погледна от един метър разстояние, да водя единоборство с тях, това е невероятно!
- "Левски" имаше силен отбор, защо обаче се получиха толкова лоши резултати в групата?
- Самото попадане в групите беше много голям момент като цяло за българския футбол тогава. Отборът ни наистина играеше хубав футбол. Според мен натежа много силната група, в която попадна "Левски".
- Защо този твой гол не ти отвори врати към чужбина?
- След попадението ми срещу "Челси" имаше писания по вестниците, че ме искат от различни отбори. Но аз не обръщах особено внимание. Харесвам испанското първенство и го гледам редовно. Най-много ми допада стилът на игра там. Аз обаче съм реалист човек, знаех, че много трудно мога да отида в Испания. Не знам дали е имало конкретна оферта от чуждестранен клуб, но до мен не е достигала такава.
- Утре "Лудогорец" приема ПСЖ. Могат ли разградчани да прескочат групата си в Шампионска лига?
- Всичко е възможно. Отборът играе много, много хубав футбол. Имат самочувствие и натрупаха доста мачове в Европа. Гледах двубоя им с "Базел". Имаха реален шанс да победят и да започнат с три точки. Групата им е тежка, но всичко е в техните глави. Може да вземат още точки в тази група. За излизане - не съм сигурен. Важното е, че има български отбор, който ни представя в Европа, и то по толкова успешен начин.
- Какви са впечатленията ти от новия треньор на "Нефтохимик" Христо Янев?
- Не бях работил с Ицо Янев, преди да се срещнем в "Нефтохимик". Аз обаче имам изградено мнение за него, че е много добър треньор. За краткото време, в което работим заедно, се убедих, че е много амбициозен. Иска клубът да се превърне в онзи славен отбор от преди години. Надявам се заедно да направим така, че "Нефтохимик" не само да остане в елита, а да бъде фактор. Ако не тази година, то поне догодина.
- Синът ти Даниел е на 8 години, ще стане ли футболист като татко си?
- Дали ще стане силен футболист, е рано да се каже. Има много голям интерес към този спорт. Постоянно е с телефона, следи, знае всички по-големи футболисти. Това е радващо за мен, все пак футболът е най-великата игра. Преди 2 години гледахме "Лудогорец" срещу "Стяуа" и той ме попита дали и аз съм играл в Шампионската лига. Тогава му пуснах видео от гола ми срещу "Челси" и той много се зарадва, дете е все пак. Като му казвах, че съм играл срещу Роналдиньо, в началото дори не ми вярваше.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама