Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5780713 www.bgdnes.bg

Петев бяга от България

Ивайло Петев напуска потъващия кораб, наречен национален отбор по футбол на България.
Седем дни след като обяви на кои легионери ще разчита за световните квалификации срещу Франция и Швеция, селекционерът позорно дезертира. А може би така е по-добре за всички... Факт е, че след като се кле във вярност пред отбора на България, той отива в "Динамо" (Загреб).
"Националният отбор е нещо велико и е дълг към държавата. Който дойде, трябва да дава повече от сто процента. Това е, което искаме всички ние." Думите са на същия този Ивайло Петев на първата му пресконференция като селекционер на националния отбор.
"България Днес" потърси за коментар треньора беглец, известен още като Кмета. Телефонът му даваше свободно, но той не вдигаше. Президентът на БФС Борислав Михайлов за по-сигурно направо изключи джиесема си вчера по обяд. Пресаташето Йордан Грозданов поне отговори на обаждането, но и той отклони поканата за коментар. Отговорникът за националния отбор в БФС Йордан Лечков бе единственият, който проговори.
"Решението за оставка е на Ивайло Петев, а не на футболния съюз - коментира Лечков. - Петев да ходи където иска. Щом така е преценил, ние не може нищо да направим. До два дни ще разберете кой ще води националния отбор. Може и по-рано. Петър Хубчев е един от вариантите."
Оказва се, че пред медиите в Хърватия Петев е бил по-словоохотлив.
Той потвърдил пред изданието "Спортски новости", че поема "Динамо" (Загреб), като все пак си оставил една малка вратичка.
"Да кажем, че на 90 процента поемам този отбор", казал пред медията човекът, който в онзи момент още се водел национален селекционер на България.
Държавният ни тим започна квалификациите за световното в Русия 2018 с измъчена победа над Люксембург с 4:3. Още след тази среща Лечков заяви, че е по-добре да се откажем от илюзиите за класиране. В нашата група са още отборите на Франция, Швеция, Холандия и Беларус, което не дава основания за оптимизъм.
Това не е първият случай, в който селекционер на България дезертира, за да поеме клубен отбор.


Христо Стоичков подаде оставка като треньор на националите през април 2007 г. Той предпочете да поеме закъсалия испански тим "Селта" (Виго) пред това да води нашия тим в решителните мачове за класиране на Евро 2008.
Стоичков си тръгна, след като отборът му завърши 0:0 с Албания на стадион "Васил Левски" и стана ясно, че шансовете ни за европейското се изпаряват.
Христо не успя да направи нищо запомнящо се и в "Селта", с изключение на това, че отборът му изпадна във втора дивизия, а той беше уволнен.
В момента ситуацията в националния отбор изглежда абсурдна, а в БФС е пълен хаос.
Мачът с Франция е следващата седмица на 7 октомври, а този с Швеция на 10 октомври. Новият селекционер ще трябва в движение да се запознава с отбора и да гради тактика. Остава да разберем кой ще се съгласи да седне на горещия стол и да води следващите битки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама