Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5780729 www.bgdnes.bg

Лисици върлуват в село

Лисици атакуваха Северозапада. Във видинското село Делейна хищниците обикалят, без да бъдат притеснявани. Досега са засечени поне 3 лисици в последните няколко дни. Хората очакват, че техният брой ще се увеличи, защото нямало кой да ги изгони. Най-често хищниците щурмуват кокошарниците по дворовете на хората. Това кара живеещите в пограничното селце да не излизат от домовете си. Страх ги е да не срещнат лисици.
Част от хората в Делейна ходят в дворовете си въоръжени до зъби с ножове и тояги, за да могат да изплашат нашествениците, ако се срещнат очи в очи. Жителите на селцето се тревожили лисиците да не се бесни.
"Лисиците се разхождат свободно из селото - обясни кметският наместник Людмил Якимов. - Никой не ги гони. Обикалят си все едно са жители. Идват тук, защото хората намаляват все повече и повече. Почти не останаха живеещи. Къщите са празни и се рушат".
Лисиците вече са си направили леговища. Те се криели в буреняците около селото. Там стояли денем, а вечер атакували селцето.
"Нападат домашни животни. Много случаи имаме на умъртвени от лисици кокошки", каза Якимов.
Той търси начини как да се отърве от хищниците.
"Говорих с няколко ловджии от съседните села. Ако може да дойдат и да ги гръмнат. Авджиите ми обясниха, че нямали право да убиват лисици. Не знам какво да правя. Ще поставя въпроса пред общината. Дано се намери решение", добави Якимов.
Жителите на Делейна се опасяват, че с настъпването на зимата край селото може да се появят и вълци. Сигнали за това вече има от близки до границата сръбски села.
В Северна България обикновено с идването на зимата лисиците започват да слизат от планината, за да търсят храна. През миналата година хищниците убиха над 400 домашни птици в добруджанското село Айдемир само за месец.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама