Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5780796 www.bgdnes.bg

Руши се семинарията на Неофит

Архитект иска да я направи училище, кмет и митрополит мълчат вече година

Борислав РАДОСЛАВОВ

Елитна семинария, в която е учил и патриарх Неофит, се превърна в пейзаж на филм на ужасите - тя се руши и не прилича на нищо, видя репортер на вестника.


От елитното някога школо за духовници, в което са се изучавали патриарх Неофит и всички родни митрополити, сега се издигат само стени. Мястото е буренясало отдавна и изпълнено със змии и наркомани. Сградата е полуразрушена и оставена на произвола на съдбата още в зората на демокрацията. Всичко тъне в разруха, оставено на произвола от години.

Реклама


"Предоставих безплатен проект за превръщането на изоставената семинария в Черепиш в училище за архитекти! Вече една година кметът на Мездра и Врачанският митрополит Калиник мълчат. А те са заинтересована страна", обяви пред "България Днес" архитект Галина Пировска. Заедно с арх. Владимир Попов и френските си колеги арх. Флоранс Бабикс и арх. Доминик Ларпен бяха ръководители на едноседмичен специализиран курс за обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство. Експертите отседнаха в Черепишкия манастир, който е на метри от порутената сграда на семинарията.


Именно тогава е изготвен проект за възстановяване на светата обител и възраждане на семинарията във вид на училище за архитекти, работещи по паметници на културното наследство.


"Изпратих цялата документация на проекта напълно безвъзмездно чрез куриерска фирма. Епископ Киприян (протосингел на Врачнаския митрополит Калиник Ц бел. авт.) ми каза, че документите са в стаята на митрополита и не знае какво се случва. Нямам обратна връзка и от кмета на Мездра, в пълно неведение съм. Имайте предвид, че този проект струва поне 20 000 лв. А вместо това дори не ми казват работи ли се по въпроса", сподели пред вестника арх. Галина Пировска.


"България Днес" се свърза с градоначалника на Мездра Генади Събков.


"Врачанският митрополит трябва да вземе решение. Имотът е на Врачанската митрополия. Оттам могат да се намерят пари по програмата за развитие на селските райони. Ние можем само да помагаме каквото зависи от нас. Но не можем да кажем на никой дали и кога да си направи ремонт на кухнята, да речем", заяви пред вестника Събков.


През целия ден вчера нито епископ Киприян, нито митрополит Калиник, нито от Светия синод отговаряха на телефонните обаждания. Така съдбата на семинарията, изучила и патриарх Неофит, и самият митрополит Калиник, остава неясна.

Реклама
Реклама
Реклама