Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5781903 www.bgdnes.bg

Момиче стана лекар без диплома и знания

Иво АНГЕЛОВ

Младо момиче без никакви медицински познания и документи за завършено образование стана лекар в болницата в Шумен. За любопитната ситуация "България Днес" научи от медици, шокирани от огромния пропуск в системата.


Сюжетът, достоен за високобюджетен лекарски сериал, се развил в началото на месеца. В лечебното заведение се появило момиче (името й се пази в анонимност - бел. ред.), което кандидатствало за работа. То обяснило, че има завършено медицинско образование, но очаква тепърва да си вземе дипломата. Затова представила само бележка с взетите си изпити и била назначена в неонатологичното отделение, където се полагат медицински грижи за новородените и по-специално за болните или недоносените.

Реклама


"Още през първите дни на докторите им е направило впечатление, че момичето няма поведението на доктор и на моменти не знае какво се случва. Девойката се занимавала предимно с правенето на кафета и разнасянето на папки. Именно това съмнително поведение е провокирало започването на проверката", разказаха пред вестника лекари, които са запознати с нестандартната история.


Впоследствие момичето признало, че няма диплома за лекар и дори никога не е учила медицинска специалност. Единствената й "връзка" в тази сфера е съквартирантката й в общежитието, която учила медицина, и момичето от време на време поглеждало в учебниците й. Именно така се зародила мечтата й да стане лекар и един ден да работи в болница. За щастие по време на престоя си в шуменското лечебно заведение девойката не е станала причината нито един пациент да пострада.


"Пропускът в системата е ясен и съществува от много години. Завършващите медицина си вземат изпитите през юни, а защитават дипломните си работи през юли. Дипломите си пък ги взимат едва през октомври. Ако искат да започнат работа по-рано, им се издава бележка от университета, че са завършили. В случая, вероятно момичето е подправило този документ и така е успяло да убеди ръководството на болницата да я назначи", обясниха здравни експерти.


"България Днес" научи още, че шефовете в шуменската болница са започнали консултации с юристи, за да съдят момичето за нарушаване на имиджа им и подправяне на официални документи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама