Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5782433 www.bgdnes.bg

Националният бе само трамплин за Петев

Националният отбор по футбол на България е бил само междинна гара за досегашния селекционер Ивайло Петев. През цялото време, докато е заемал поста, той се е надявал на кариера в чуждестранен клубен тим. Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков призна пред "България Днес", че се разделя като приятел с Петев. Стана ясно, че ръководните фактори в централата не му се сърдят за неговия избор да остави националите по време на световния квалификационен цикъл, за да поеме "Динамо" (Загреб).
"Като приятели се разделихме. Трябва да се знае, че който и да бъде селекционер на България, това е трудна задача. Същевременно този пост е един трамплин към по-добра кариера. Напускането на Петев не е предателство. Не бива да се гледа по този начин на нещата. Все пак не всеки ден птичето каца на рамото", заяви Лечков по повод поканата от "Динамо" (Загреб) към Петев.
41-годишният български специалист веднага прие офертата от хърватския клуб, който този сезон се състезава в групите на Шампионската лига. Направилият "Лудогорец" шампион за първи път треньор може да получи уникалния шанс да дебютира в най-силния турнир. Днес "Динамо" (Загреб) приема италианския първенец "Ювентус", но по всяка вероятност Петев няма да се сдобие с документи толкова скоропостижно. При това положение хърватите ще са водени от временния наставник Желко Сопич. Припомняме, че "Динамо" се раздели с треньора си Златко Кранчар след трите поредни загуби на тима.
"Да, "Динамо" (Загреб) ще дължат неустойка на БФС. Тепърва ще уточняваме размера й", разкри още Данчо Лечков. Причината е, че Петев има действащ договор с националния отбор до лятото на 2018 година. Това означава, че собствениците на хърватския шампион ще плащат неустойка за оставащите две години от контракта. Счита се, че тя ще бъде между 50 и 100 хиляди евро. Условията са изгодни и за БФС, които така или иначе бяха вдигнали мерника на селекционера.
Ивайло Петев прибираше по 50 хиляди лева всеки месец, докато се водеше начело на националния отбор. Заплатата в новия му клуб ще бъде 250 000 евро на сезон, което прави приблизително същата сума. Толкова е вземал и бившият наставник на тима Кранчар. От март 2015 до момента Петев записа 12 мача като селекционер на България. В тях той постигна 5 победи, 1 равенство и 6 загуби при отчайващата голова разлика 14:25. Очаква се днес Петър Хубчев да бъде представен като наследник на Петев в националния отбор. Той е постигнал пълно съгласие относно своя договор с шефовете на БФС.
"Ще има пресконференция, на която официално ще обявим новия треньор. Сега е рано за всички да го казвам", добави Лечков. Бившият треньор на "Берое" има опит като асистент в националния отбор от 2003 до 2005 година. Той бе помощник на Пламен Марков по време на европейското първенство в Португалия, последното, за което се класирахме. След това остана в щаба и на Христо Стоичков.
Моментът за смяната на националния селекционер е доста неподходящ, но след като е факт, трябва да се приеме, е мнението на един от най-успелите на този пост Иван Вуцов.
"Аз смятам, че това, което се случва, не е добро, не е моментът за смяна - заяви бившият защитник, треньор и ръководител в БФС Вуцов. - Казвал съм мнението си за Петев, мисля, че се справяше. Щом така е решил да постъпи, ние няма какво да направим. Не искам да коментирам Петър Хубчев, нито другите спрягани имена и кой би бил най-подходящ. Някои хора си правят грешни изводи от моите думи и не искам още повече да изнервям обстановката. Но е факт, че записахме изключително трудна победа срещу Люксембург, който по принцип е непретенциозен съперник, а на вратата са вече мачовете срещу Франция и Швеция. Ще е много трудно за всеки треньор, както и за футболистите. Но не е хубаво и да се отписват тези квалификации. Да, групата ни е тежка, но не приемам, че може някои предварително да се предават", заключи Вуцов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама