Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5783715 www.bgdnes.bg

Бойко смени Бокова с Кристалина

Премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.
Така правителсвото оттегля подкрепата си за сегашния ни кандидат Ирина Бокова.

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът, цитиран от "Фокус".

Реклама

Той допусна, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни.

"Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева", коментира пък министърът на външните работи Даниел Митов.

Самата Ирина Бокова заяви часове преди очакваното решение на прпавителството, че не вижда сериозна причина да се оттегли. По думите й състезанието не е приключило, тепърва предстои сеpиозната битка, а петте кръга вотове досега са били предварителен етап на отсейване и позициониране на кандидатите.

На последното изслушване шефката на ЮНЕСКО постигна най-лошия си резултат досега - нареди се шеста. Преди това тя стигна до пето и дори до трето място.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама