Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5784053 www.bgdnes.bg

Авери на Кравата удрят трезора в Плевен

Авери на изчезналия Божидар Кузманов - Божо Кравата най-вероятно са извършили дръзкия обир на 200 хил. лв. от банковия клон на "Сосиете Експресбанк" в Плевен. Това е една от версиите, която разследващите проверяват, научи "България Днес". Според запознати хората на Божо Кравата са изгладнели след стрелбата срещу наркобоса Димитър Желязков - Митьо Очите в началото на юни. Тогава цялата кохорта на Божо Кравата бе прибрана в ареста, а самият бос се укри и до момента е в неизвестност.
Проблемите с правосъдието и престоят зад решетките разбил стройната структура на Кравата и нанесъл сериозен удар върху финансите й. Според ченгета отломките от бандата били готови на всичко, за да изкарат бързи пари, и това именно била причината за удара срещу банковия трезор. Повечето от членовете на групата били криминално проявени с опит при извършването на различен тип престъпления. В тази връзка за тях не е било особено сложно да направят грабежа на инкасото, за което в града се знаело, че няма надеждна охрана, разкриват запознати.
Нападението е извършено от четирима въоръжени и маскирани с перуки към 19 ч. в центъра на Плевен, който е роден за неколцина от аверите на Божо Кравата. Предполага се, че именно контактите им на местно ниво са помогнали на обирджиите да се сдобият с нужната им информация за пренасяната в торби огромна сума пари и нейния път до трезора.
Престъпниците се придвижвали с джип Land Rover с плевенска регистрация. Пред сградата, в която се помещава банката, шофьорът останал в автомобила. Останалите трима бандити изскочили от колата в момента, в който двамата възрастни охранители слезли от инкасовия автомобил и тръгнали с торбите с пачките към банката. Обирджиите нанесли по няколко удара с палки върху гардовете, измъкнали пакета с парите и изчезнали с джипа си.
Часове по-късно колата е намерена опожарена. Установено е, че тя е открадната преди грабежа. На местопрестъплението е открито и оръжието на обирджиите. Впоследствие са открити и захвърлени перуки, което означава, че апашите са били добре подготвени и са работили по изключително изпипан план. Няма съмнение, че са имали информация отвътре, категорични са разследващи.
"Нападението е извършено от четирима души, като последният е стоял в автомобила, за да чака останалите", заяви говорителят на окръжната прокуратура в Плевен Добринка Матеева и допълни: "Чувалът с парите е взет, те са се качили отново в джипа, с който са дошли, и са се отправили към квартал "Дружба". По-късно джипът е открит запален." По думите на прокурор Матеева все още не е ясно дали някоя от камерите е записала нападението над гардовете и грабежа на парите. Записите са иззети и се преглеждат, но те едва ли са запечатали лицата на маскираните обирджии, което ще затрудни разкриването им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама