Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5784414 www.bgdnes.bg

Тайно помилваха хулигана Сидеров

Хулиганът и действащ депутат Волен Сидеров скрито-покрито е помилван и няма да изтърпява част от наказанията, които отнесе, след като се призна за виновен по три дела за хулиганство. Преди три месеца лидерът на ПП "Атака", сключи споразумения с прокуратурата и бе осъден на пробация. Заради скандалните си изцепки и наглото погазване на обществения ред политикът получи съответно 8, 9 и 12 месеца пробация. Съдът определи едно общо наказание от две години. През този период Сидеров трябваше да полага общественополезен труд, да се среща два пъти седмично с пробационния служител и да плаща на държавата 25 на сто удръжки от трудовото си възнаграждение. Прокуратурата направи протест, че наказанието на депутата е ниско и няма да спомогне за неговото поправяне. Докато от държавното обвинение чакат да дойде декември месец, когато Софийският апелативен съд ще се произнесе по искането им, става ясно, че друга една институция е помилвала частично хулигана.

Областната структура за изпълнение на наказанията към правосъдното министерство се е смилила над Сидеров заради примерното му поведение и е редуцирала наказанието му. Той вече няма да трябва да се подписва два пъти седмично в пробационна служба на столичната улица "Развигор", а ще го прави веднъж месечно. Според запознати със случая обаче това е чисто формална мярка. Законът допуска такава възможност, но при две условия - да е изтърпяна 1/4 от наказанието и осъденият да е показал "примерно поведение", коментират лаконично от Главна дирекция изпълнение на наказанията. В случая атакистът е изтърпял три месеца наказание, което не е 1/4 от 24 месеца, какъвто е срокът, упоменат в присъдата. Остават неясни и критериите, по които се приема, че е налице т.нар. примерно поведение. Според статистиката средно около 45% от осъдените на пробация след известно време минават на олекотен режим. По непотвърдена информация Волен няма да полага и безвъзмезден труд в полза на обществото. Така възможността да видим депутата да прекопава градинки или да чисти паметници, както той сам бе поискал, отпада. Засега сигурната мярка, която ще търпи хулигана, е удръжката на 25% от заплатата му като депутат. Докато той е народен представител обаче, тези пари ще се плащат от гражданите, откъдето идват и приходите му.
Междувременно делото срещу един от участниците в скандалите на Сидеров пред НАТФИЗ Камен Попов скоро ще влезе в съда. Рокерът и бизнесмен Попов, който се регистрира за кандидат-президент на предстоящите избори, е обвинен за тупаника, който отнесе депутата пред театралната академия.
"Делото вече е в ръцете на прокурор и скоро влиза в съда. Не знам обаче как ще докажат, че именно клиентът ми е ударил Сидеров, тъй като никой не го е видял да го прави", коментира пред "България Днес" защитникът на Попов, адвокат Емил Велинов. Той обясни, че за да се докаже вината на обвиняемия, ще са необходими и други доказателства освен видеозаписа от въпросната вечер, които явно липсват. Нещо повече. Веднага след инцидента самият Сидеров е заявил, че не може да каже дали Попов е човекът, цапардосал го по окото, като подчерта, че най-вероятно е бил ударен от полицай.

Биячът на Волен кандидат-президент

В изборите на 6 ноември ще участва и независимият кандидат за президент Камен Попов. Навръх кметския вот през м.г. пред НАТФИЗ той удари лидера на "Атака" Волен Сидеров. Разследването срещу него е приключило и скоро той ще се изправи пред Темида. Деянията, за които е обвинен обаче, не са пречка, тъй като в конституцията няма изискване претендентите за държавен глава да не са извършвали престъпление. От кандидат-президентите не се изисква свидетелство за съдимост, искано при постъпване на работа почти навсякъде или като членове на управителен или контролен съвет.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама