Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5784601 www.bgdnes.bg

3 милиона задигнати като на кино

Почти 3 млн. лева бяха отмъкнати от началото на годината при грабежи на инкасо и кражби от трезори. Сумата вече е почти закръглена след въоръжен обир срещу инкасов авомобил в центъра на Плевен, при който бяха отмъкнати 200 бона.
През 2016 г. имаше няколко емблематични удара. През юли възрастните хора в Хасково останаха без пенсии. Пощата в града била заредена, за да започне изплащането, когато през нощта вътре нахлули двама, които обезвредили пазача. Изчезнала доста сериозна сума - 1,8 млн. лева. Това е ударът, който не само че може да съперничи на извършения преди 4 години от Жоро Инкасото, но и крупната сума е по-голяма от всичко отмъкнато от януари насам. За пощенския обир бяха арестувани двама, но по-късно съдът ги пусна, защото нито парите бяха открити, нито бяха събрани конкретни доказателства.
Няколко дни преди обира в София загина ченге, което за пореден път се опита да забогатее по престъпен начин. Христо Георгиев - Ицо Полицая бе прострелян при опит да избяга след извършен грабеж на заложна къща на бул. "Ломско шосе". Той и съучастникът му Росен Рангелов-Човката успяха да отмъкнат близо 3 кг злато и 4000 лв. Според криминалисти фатално за Ицо Полицая се оказва шестото му подобно провинение.


Първите месеци също бяха особено натоварени за криминалистите, работещи по линия на грабежите. Дръзкият обир в The Mall в София на бул. "Цариградско шосе" стана пред очите на десетки посетители и търговци. Екшънът се разигра на 22 февруари сутринта в подземния паркинг в огромния търговски обект. Само за секунди четирима маскирани бандити успяха да изтръгнат чувал с близо 400 хил. лева от ръцете на служител на "ВИП Секюрити", да се качат в лек автомобил "Шкода" и да изчезнат безследно. Колата, послужила за бягство, е открита час по-късно, изоставена в кв. "Дружба". От намерените в близост до нея следи стана ясно, че бандитите са се прехвърлили в друг автомобил, с който отпрашили в неизвестна посока.
Изключително изпипаното изпълнение на престъплението изненада обучените гардове, които не успяха да опазят крупната сума пари. Всичко става за секунди, след като пред автоматичните врати на мола спира черният брониран инкасо автомобил. От него излизат въоръжените гардове, които носят торба, пълна с пари. Стотиците хиляди левове са предназначени да заредят банките в търговския център. В този миг маскирани мъже изскачат от засада и започват да стрелят с автомати "Калашников". Един от тях се промъква зад въоръжения охранител, напада го в гръб и го поваля на земята. Изненаданият гард отпуска ръце, бандитите грабват плячката и побягват. След секунди се чува свистене на гуми и бялата им "Шкода" профучава към изхода. Служителят на "ВИП Секюрити" се изправя и стреля по колата на обирджиите, като успява да спука една от гумите. Въпреки това те успяват да се измъкнат.
Според криминалисти грабежът е изключително професионален и е подготвян дълго време, като не се изключва възможността престъпниците да са получили информация от вътрешен човек. Според експертите всяка секунда е била точно изчислена, като самото бягство също е било отработвано.
Дръзкият въоръжен грабеж в столицата стана само две седмици след като братовчедите Христо и Бойко Борецови нападнаха инкасо автомобил на дъщерна фирма на "ВИП Секюрити" в Средец. Те обаче не бяха предвидили толкова добре всички подробности. При неуспешния обир от 8 февруари Христо падна мъртъв на метри от бронираната кола. Гард успя да стреля два пъти в тялото му, като първият куршум е стоппатрон, а вторият боен. Бойко се измъкна, като на следващия ден бе заловен. Едва тогава разбира, че братовчед му е мъртъв. Повдигнати са му обвинения за опит за въоръжен грабеж в особено големи размери. Наказанието, което се предвижда, е до 20 г. затвор.
Годината започна подобаващо и екшъните не спряха дотук. Беше думнат и банков клон на ул. „Александровска“ в Русе. Оттам 220 хил. лв. отпрашиха в неизвестна посока. Бандитите успели да прокопаят тунел откъм подземен гараж и оттам да изпразнят трезора. Откраднатите пари са в различни валути - левове, евро, долари и паунди. Това обаче съвсем не бе първият обир през дупка в стената за тази година. Още на 23 януари клон в бургаския район "Изгрев" осъмна с дупка в стената и липси за 170 000 лв. Банката била отделена от съседния цветарски магазин със стена от гипскартон, която не затруднила особено крадците. И в двата случая се счита, че се участвали по трима или по четирима апаши.
Няколко дни по-рано от офиса на най-голямата верига аптеки в Хасково изчезнаха 70 000 лв. Парите били скрити в каса, а ключът... оставен до нея. За да стигне до тях, на бандита се наложило само да счупи прозорец, за да се вмъкне в помещението и после да си замине с пълната торба.

Реклама


Ударите в Бургас и Хасково не бяха първите за годината. Още на 5 януари дойде сефтето за 2016-а. Тогава бе атакуван клон в столичния квартал "Люлин". В края на работното време на банковия клон в помещението нахлуват двама въоръжени и маскирани мъже. Заплашват служителките и задигат няколко чувалчета с банкноти, приготвени за извозване, с очакващия се всеки момент инкасов автомобил. Пред входа на банковия клон други двама маскирани са чакали въоръжените си колеги и четиримата са се оттеглили бегом към вътрешността на квартала. По неофициална информация откраднатите пари са стотина хиляди лева.

Перфектният пандизчия

Пловдивчанинът Георги Енев, станал известен като Жоро Милионера и Жоро Инкасото, няма да прекара 12 години зад решетките, както постанови Темида, а ще излезе на свобода по-рано. Той се труди много здраво в затвора, като по този начин намалява присъдата си.
"Скоро ще харчи откраднатите пари на воля, тъй като те така и не бяха открити", коментират надзиратели. По думите им Жоро Милионера бил един от най-кротките затворници. От 2013-а, когато влязъл в тъмницата, досега няма нито едно наказание. Спазвал стриктно правилата, не се намесвал в конфликти и не създавал близки приятелства. Отказвал да говори каквото и да било за обира.
Криминалисти и днес признават, че престъплението на Жоро Инкасото е извършено като по учебник. През 2012-а той успя да думне 1,5 млн. лева.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама