Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5785426 www.bgdnes.bg

Кристалина вместо/с Ирина - това вече не е наша игра, играят големите в света

- Всичко ли бе решено на срещата на Г-20 в Ханчжоу

 - Това е втори случай на една страна с двама кандидати в битката за ООН - през 1947 година Норвегия се явява с двама и единият печели

Правителството взе решение да издигне Кристалина Георгиева като втори български кандидат за шеф на ООН. Ирина Бокова, която до 20 часа не коментираше, обяви, че остава в играта, което е прецедент.

Реклама

Досега е имало само една държава с двама кандидати за високия пост.

Това решение възбуди отново спекулациите, че всъщност е сигурно, че Кристалина Георгиева ще спечели, защото нейният избор е бил договорен на срещата на Г-20 край Източното езеро в китайския град Ханчжоу.

 Това бил жест към Германия, която като победена държава във Втората световна война не е постоянен член на Съвета за сигурност и настоява да получи подобаващото ѝ се влияние в ООН.

Като жена и източноевропейка от страна, която е била съюзник на Германия във Втората световна война, Георгиева е подходящата номинация. Неслучайно е подкрепяна и от Унгария и Латвия, също победени държави.

Авторитетният сайт “Политико” твърди, че Георгиева се е съгласила да бъде издигната, след като получила подкрепа на страни от региона и уверения, че нито една страна - постоянен член на ООН, няма да ѝ наложи вето.

Петте постоянни членове на световната организация са САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. За да бъде избрана, тя трябва да получи поне още четири гласа от непостоянните членки на Съвета за сигурност.

Кристалина се възприема и като общоевропейски кандидат освен като български, немски и унгарски.

Ирина Бокова пусна в туитър съобщение, че не се отказва от битката. Така това ще е вторият случай в историята след Норвегия през 1947 г. една страна да има двама кандидати. Интересното е, че Норвегия тогава печели и Трюгве Ли става първият генерален секретар на световната организация. 

Реклама
Реклама
Реклама