Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5785431 www.bgdnes.bg

Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си

Трима чуждестранни студенти получавали по 100 000 лв. годишно да рекламират университета зад граница 

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София проф. Ваньо Митев, чиято брутната работна заплата е била 8937 лв., е плащал тлъсти хонорари на себе си, съпругата си и двете си дъщери. Трите жени са получавали възнаграждения от висшето училище по граждански договори.

Реклама

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод започналото разследване в Софийската градска прокуратура срещу Митев за

злоупотреби и

безстопанственост

От началото на 2016 г. до 15 април, когато напуска ректорския пост, Митев е прибрал 63 500 лв. от хонорари. Между 62 000 и 65 000 лв. по граждански договори са получили и бившият главен секретар на МУ и ексглавният счетоводител.

Митев е сключвал контракти и със сестра си, но разследващите отказаха повече подробности.

От прокуратурата съобщиха още, че от одитния доклад на образователното министерство за последните две години ставало ясно как бившият ректор

незаконно

съборил

студентски

стол №8

“Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерския съвет (МС) за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор е предприел действия по разрушаването на студентския стол”, твърдят от обвинението.

Прокурор Арнаудова обяви, че на трима чуждестранни студенти били изплатени по 100 000 лв. годишно за реклама на учебното заведение зад граница. “Няма обаче никакви документи за развиваната дейност и не е ясно дали изобщо студентите са получили парите”, каза Арнаудова и уточни, че студентите живеели на един и същ адрес. Ползвали и един и същ телефонен номер.

Обвинителите ще разследват и защо над 80 хил. лв. са получили IT специалисти и юристи, въпреки че във вуза имало от същите професионалисти на щат.

Реклама

Сключените договори от проф. Ваньо Митев за провеждане на обучение на чуждестранни центрове за предклинично обучение в Швейцария и Германия, както и по договор за образователен франчайз в Кипър, са незаконосъобразни.

Това става ясно от одитния доклад на министерството на образованието, който прави оценка за съответствието на дейността на МУ-София, с нормативните и вътрешните актове, правила, процедури и договори за периода 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обяви във вторник, че изпраща одита на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Липсва финансова обосновка на условията по сключените договори. Те не са регистрирани в деловодната програма на вуза, което не дава увереност за достоверността на предоставената информация по тях.

“Структурата и функциите на органите за управление на отделните основни и обслужващи звена и филиали на МУ – София, са подробно разписани в утвърдения през 2011 г. правилник за устройството и дейността на МУ – София. Функционирането и провеждането на обучение в т. нар. центрове за предклинично обучение в Киасо, Швейцария, и Кьолн, Германия, не фигурира никъде в него”, казват още одиторите.

По специалностите “Медицина” и “Дентална медицина” в степен “магистър” са

приемани

срещу заплащане

чужди студенти

без писмен

изпит по

биология и химия

Управленска отговорност за допуснатите нарушения носи проф. Ваньо Митев, пише още в одитния доклад.

Липсата на утвърдени правила и процедури относно приема и признаването на периоди на обучение на чуждестранни студенти, прехвърлени в МУ- София, от чуждестранни висши училища създавало възможност и увеличавало риска от приемане на студенти според документ с невярно съдържание.

От други висши училища у нас и от чужбина в Медицинския в София

са прехвърлени

73-ма чужденци

за учебната

2015/2016 г.

Проверката установила, че няма утвърдена процедура, която да регламентира проверка за легитимността на представените документи от чуждите студенти.

Както “24 часа” писа, общо 417 дни от управлението си акад. Митев е прекарал в 68 командировки (виж 2 факсимилета от командировъчните). Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни.

Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за “надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане на студенти”.

По повод одитния доклад на МОН сегашният ректор на МУ-София, проф. Вихра Миланова каза: “От официалното съобщение на МОН става ясно, че те възнамеряват да сезират прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. По тази причина се въздържам от коментар по фактите от доклада. Очакваме компетентните институции да се произнесат и според техните решения ще предприемем нужните действия.”

Поръчах планови проверки на всички медицински университети, каза в сряда министърът на образованието Меглена Кунева. Два медицински вуза вече са проверени. Не толерирам каквото и да било нарушение на българския закон.

Кунева посочи, че екипът, който е правил одит, е абсолютно професионален и ще продължи да работи в сферите, свързани с работата на МОН. Друго, което ще направим за подобряване на управлението на висшите училища, е заедно със Съвета на ректорите да видим

дали не се

налага промяна

в Закона за

висшето

образование,

за да можем по добър начин да съчетаем академичната автономия с изразходването на публичен ресурс, посочи още министърът на образованието.

В сряда двама прокурори и трима следователи претърсваха до късно ректората на Медицинския университет.

Срещу Митев все още няма повдигнато обвинение, той не е и разпитан. Предстои показания да даде и целият ректорски състав на университета начело с настоящия им началник проф. Вихра Миланова. 

Реклама
Реклама
Реклама