Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5785465 www.bgdnes.bg

Незаконно имущество за 73 милиона е отнето за последните 4 години

България дава пример на Европа как гражданската конфискация дава възможност за връщане на държавата на имущество и без влязла в сила присъда, стана ясно на конференция в Брюксел

Имущество за 73 млн. лв. е отнела Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество по дела с влезли в сила присъди за периода 2012-2016 г. Това съобщи председателят й Пламен Георгиев на дискусия в Европарламента за ролята на гражданската конфискация в борбата срещу трансграничната престъпност в ЕС. Тя се организира от евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Мария Габриел с участието на представители на съответните служби от ЕК, Ирландия и Великобритания.

Реклама

Сумата на криминалните престъпления, генерирани през 2009, е около 2,1 трилиона долара. По-малко от 1% от тези пари са запорирани, което означава, че мръсните пари остават в джобовете на престъпници, заяви пък Емил Радев. В глобализирания свят прането пари влияе негативно на свободната конкуренция. Конфискацията на имущество, придобито от престъпление, е доказан ефективен метод за пресичане на възможностите, извършителите на тези престъпления да извличат икономически облаги от тях, смята евродепутатът от ГЕРБ.

България е пример за много европейски държави за това как чрез ефективен закон може да се отнема бързо незаконно придобито имущество без да се чака наказателна присъда, заяви още Радев. Той обясни, че в България се отнема не само имущество, придобито по престъпна дейност, а всичко незаконно, без да се търси връзка с престъпление и да се чака съдебно решение с осъдителна присъда.

Гражданската конфискация в доста случаи се развива много по-бързо от наказателната, защото при нея не се изисква влязла в сила присъда, обясни Пламен Георгиев. Наказателната конфискация изисква влязла в сила присъда срещу конкретно лице и едва тогава може да се пристъпи към отнемане на имуществото. В България системата не е съвсем чист модел на гражданската конфискация, защото все пак се изисква да има повдигнато обвинение срещу конкретно лице за извършено престъпление.

Трябва да намерим този инструмент, с който да достигнем до хора, които вършат престъпления, да им отнемаме това, което незаконно са придобили, за да може по този начин да се обезсмисли извършването на голяма част от престъпленията, каза Георгиев.

Като български пример и той, и Радев дадоха решението на комисията от май 2016 г. - тя е завела срещу Цветан Василев, съпругата му и още 27 физически и юридичедки лица, свързани с източването на КТБ, дело за отнемане на 2,2 млрд. лв.

"Сумата звучи шокиращо голяма, това е случай, който касае източване на четвъртата по големина банка в България. Това са пари, които ние сме проследили по банкови сметки и сме ги видяли. Имаме запориран имот в Швейцария за около 40 милиона лева. Това са реални, платени пари и сме видяли, че са източени от четвъртата по големина банка", обясни Георгиев.

Реклама

Запорираните активи са на стойност 1,4 млрд. лв., обясни пък Радев. Запорираните активи не са само в България, а в Швейцария, Люксембург, Гърция и Сърбия и това е пример, каза той. И макар наказателното производство да буксува заради това, че Василев е в Сърбия и не бива екстрадиран, производството за отнемане на имуществото ще се движи и България ще може да си върне част от парите, смята Радев.

Все повече организираната престъпност става трансгранична и когато говорим за облаги от престъпна дейност, трябва да отбележим, че често става въпрос за имущество, което се намира в различни държави, затова е трудно напасването на решенията в различните страни, обясни още Емил Радев. Така че процедурите по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, да станат бързи и ефикасни. Организираната престъпност е доста изобретателна и често имуществото минава през различни собственици, оформи фирми и често се опитва да се изнесе извън ЕС, така че бързината е много важна и затова координацията между различните органи и различните държави-членки е много важна, обясни евродепутатът.

Директивата на ЕС за гражданската конфискация е приета през 2014 г. И е хубаво да чуем опита на различните държави. България може да изиграе добра роля, защото нашият закон е много по-модерен, смята Радев.

Именно отнемане на облагите от престъпна дейност и ограничаването на финансовите потоци към организираната престъпност и терористичните организяии са пътят, с който да се справим с тяхната дейност, каза още той.

Пазарите в ЕС генерират 110 билиона евро, което е 1% от европейския брутен продукт. Конфискуваното имущество в рамките на ЕС е 0,2% или 110 млрд. евро, обяви данни пък Тина Астола, шеф на Генерална Дирекция „Правосъдие и потребители" на Еврокомисията. И направи извода, че това, което се връща на държавата като имущество, придобито по незаконен начин, е много по-малко от това, което трябва.

В дискусията участваха още Деклан О'Райли, юрист-консулт на Националното бюро за криминално-придобито имущество На Ирландия, Патрик Кротърс, старши юрист-консулт на Националната агенция по престъпления във Великобритания

и Себастиано Тине, шеф на сектор Финансови престъпления в Генерална Дирекция „Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия.

Реклама
Реклама
Реклама