Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5785904 www.bgdnes.bg

Наша фитнес инструкторка: Отказах на Болт

Рaлицa Джaмбaзoвa е на 29 години. Родена е в Свищов. Преди шест години заминава за Лондон. Там е инструктор и cпeциaлиcт пo здpaвocлoвнo хpaнeнe.
Рaлицa e мнoгoкpaтна peпyбликaнcка шaмпиoнка пo cилoв тpибoй. Два пъти завършва втора на световни първенства. Наскоро тя спечели титлитe World Diva Bikini NYC и World Commercial Model NYC. Ралица се съгласи да даде специално интервю за читателите на "България Днес".

Симеон ДЕМИРЕВ

- Ралица, наскоро спечелихте титлите в конкурсите World Diva Bikini NYC и World Commercial Model NYC. Как ви се видя състезанието? Голяма ли беше конкуренцията?
- Състезанието бе едно незабравимо изживяване, което си заслужаваше всяко мое усилие. Вложих доста енергия, за да се подготвя за него. Конкуренцията бе убийствена. Имаше много състезателки, но аз спечелих. Много се радвам за това.
- Откога се занимавате с фитнес?
- От 12 години. Започнах да посещавам фитнес залата след участието си на ДМис България 2006У. По време на конкурса осъзнах, че мястото ми не е на лъскавите килими, а в сферата на фитнеса.
- Преди години заминавате за Англия. Защо се решихте на това. Няма ли развитие у нас в тази сфера?
- В това, което желая да се развивам, не. В България хората, които се занимават с фитнес, нямат голямо бъдеще. Много от нещата, за които човек полага усилия, остават недооценени. Следователно на такива като мен им липсва мотивация и те напускат страната, за да се развиват в чужбина, както направих аз. Други пък спират да се заминават с това, въпреки че имат потенциал, но защото не им се обръща внимание, се отказват.
- Разкажи ни малко повече за това, с което се занимавате?
- Професионален атлет съм с повече от 12-годишен опит в сферата на фитнеса, силовия трибой, щанги, клинично и здравословно хранене. Работя като персонален треньор и диетолог в централен Лондон. Клиентите ми са от цял свят. В момента работя върху производството на лична марка продукт за смъкване на излишните килограми, чиито субстанции са специфично стандартизирани и модифицирани. Подготвям и специално приложение за фитнес и хранене.
- Какво ще има в него?
- Освен че съм персонален треньор, работя и с много чужденци онлайн. В приложението ще им подготвям техния хранителен и тренировъчен режим във всяка точка на света. Всеки, който желае да подобри здравето и физиката, може да се свърже с мен.
- Каква е тайната на съвършеното тяло?
- С конкретно индивидуализирана хранителна програма, специализирана тренировъчна концепция и нужната мотивация и дисциплина в по-продължителен план.
- Кое е по-важно - тренировката или диетата?
- Те са като лявата и дясната ръка или краката на човек. Не може без едното или без другото. С правилна тренировка и хранене резултатите са неотразими. Дори може да се преобрази не само външният вид на даден човек, но и цялата му същност.
- Наскоро се появиха информации, че може да тренирате 9-кратния олимпийски шампион Юсейн Болт.
- С Болт се запознахме в Лондон. Той е много готин човек. Говорихме си за тренировки и за това, че трябва да проведем една тренировка заедно. Приех го на шега. Казах му, че отказвам. Като причина изтъкнах, че може да го потроша. По време на тренировката може да стъпи накриво или нещо друго. Всички мои думи бяха на шега, разбира се. Предпочитам да не го тренирам, тъй като няма нужда от излишни движения. Физическата му подготовка е на много добро ниво, дори най-доброто. Все пак той е най-бързият човек на света.
- Имали ли сте покана от други известни спортисти или актьори?
- Тренирала съм някои от най-известните личности в света, но те предпочитат да се задържи в тайна. Затова не мога да ви споделя. С тях работя индивидуално. Също така тренирам бизнесмени и някои модели. Работила съм с актрисата Дебора Мур, както и с Мистър Олимпия Флекс Уилър. Имала съм възможност да се занимавам дори с членове на кралски фамилии. Клиентите ми са от различни националности Ц има ирландци, британци, американци, от Дубай, Бахрейн, Индия, Русия.
- Как се държат известните в вас?
- Всичките ми клиенти са страхотни хора. Когато работим заедно, се държат като равни с мен, въпреки че ги познава цял свят. Част от тях са невероятни. Държат се земно, а не надуто. Ако не ги познаваш, не можеш да кажеш, че са известни. Някои дори са скромни. Осъзнават, че тренировката и храната е една и съща за всеки, зависи как я комбинираш и приложиш. Има и такива, които спекулират с това, че са известни. Смятат че трябва да получат в замяна нещо по-специално от другите хора, само и само защото са лесно разпознаваеми. Като професионалист в тази сфера аз се отнасям към всеки реално и еднакво респектиращо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама