Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5786410 www.bgdnes.bg

Отнеха за 2 години лекарските права на д-р Байчева, причинила смъртта на бебе

Две години с три години изпитателен срок е присъдата д-р Нина Байчева, която бе обвинена, че е причинила смъртта на бебе в болницата в Тетевен. Окръжният съд в Ловеч й наложи още едно наказание като за две години я лиши от правото да упражнява лекарска професия. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Велико Търново.

Обвинението срещу лекарката бе за това, че на 22 април 2015 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен лекар, въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация. Не проследила състоянието на родилката Наташа Габровска и не диагностицирала нейното АГ състояние: "тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция", като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото дете.

Реклама

Искане на защитата за повторна съдебно медицинска експертиза бе отхвърлено от съда. Това пък доведе до ново искане за отвод на председателя на съдебния състав заради предубеденост и тенденциозно отношение, което пречело правото на защитата да бъде реализирано. Това искане също не бе прието.

В пледоарията си прокурор Поля Миткова подчерта, че изключително рядко се случва три експертизи да излязат с едно и също заключение, както е в случая с д-р Байчева, и настоя за осъдителна присъда от 2 години с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от лекарски права за същия период.

Час и половина трая пледоарията на защитата. Досадно дългата тирада на адвокатката завърши с упрек към медиите, че оформяли негативно отношение към доверителката й. Самата лекарка пък трябваше да бъде увещавана да каже последната си дума пред съда. "Не се чувствам виновна", заяви накрая д-р Байчева.

Извън съдебната зала тя отказа всякакъв коментар. А потърпевшата родилка Наташа Габровска, според която присъдата е нелепа, бе твърде разстроена, за да говори.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама