Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5786436 www.bgdnes.bg

Деца получиха обриви след ваксина (видео)

Деца, имунизирани с ваксината “Тетраксим“, са направили силна реакция срещу препарата. За това са сигнализирали притеснени родители, съобщи NOVA. Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата вече започнаха проверка.

Мирко Попов е един от родителите, които сигнализират за проблема. Ден, след като 6-годишният му син бил имунизиран, получил обриви по цялото тяло. Наложило се през нощта да повикат линейка и детето да бъде откарано в Спешното отделение.

Реклама

Оказва се, че освен сина му и други деца са получили усложнения след ваксината. Доктор Галина Дамянлиева, която е имунизирала децата, твърди, че това се случва за първи път в практиката ѝ.

Регионалната здравна инспекция се съмнява, че ваксината не е била съхранявана правилно. Тя е произведена във Франция. Внася се у нас по държавна поръчка на Министерството на здравеопазването. С нея само в Пловдивска област тази година трябва да бъдат имунизирани над 10 хиляди деца.

У нас до момента не е имало проблеми с ваксината „Тетраксим“, уверяват от Здравното министерство. Имунизацията е задължителна за 6-годишните и при отказ родителите ще бъдат глобени от 50 до 100 лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама