Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5786439 www.bgdnes.bg

Алпинистът Боян Петров: Ще проходя след 10 октомври

Иво АНГЕЛОВ

"Отново ще проходя, но това ще се случи след 10 октомври. За тогава ми е планирана операцията, при която трябва да ми махнат болта от крака, за да мога да се движа отново нормално."


Това разкри пред "България Днес" алпинистът Боян Петров. Борбеният мъж, покорил 8 от 14-те осемхилядника в света, беше блъснат през август т.г. от кола в Кресненското дефиле заедно с еколога Андрей Ковачев. Петров беше поставен в изкуствена кома за кратко и беше опериран от лекарите във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Реклама


"Продължавам с контролните прегледи във ВМА, като състоянието ми постепенно се подобрява. Започвам и рехабилитация, като на място специалистите ще преценят колко време ще отнеме", добави алпинистът.


Петров е категоричен, че продължава да планира изкачване на Еверест. Засега амбицията му е за април 2017 г. "Всичко зависи от скоростта на възстановяване. Не съм отменил изкачването и ми е в съзнанието. Но при 4 счупени ребра е много болезнено разширяването на гръдния кош при учестено дишане. Първо искам да видя дали ще мога да дишам, ще мога ли да отворя този капацитет, който имах преди. Ако зарастването върви добре и имам физическата възможност, ще направя изкачването догодина. Ако ли не - ще го отложа за 2018 година", каза още алпинистът. Той споделя, че екологът Андрей Ковачев, който също беше ударен при катастрофата, също се възстановява, но процесът при него отнема повече време.
Освен катастрофата по-рано тази година Петров на два пъти е успявал да пребори рака, през 2008 г. чупи крака си при експедиция в Алпите, а през 2013 г. преживява тежка катастрофа с мотор. В момента най-добрият български алпинист живее с диагноза диабет и въпреки това не спира да покорява нови върхове.


Петров обясни, че заедно с Ковачев са били разпитани в полицията в Благоевград, където са дали показания за инцидента. Назначени са експертизи и двамата очакват резултати от разследването, което се води срещу румънската шофьорка, която ги удари край пътното платно.


"За пореден път се върнах в нулево положение, бях готов за следващи експедиции. Самата катастрофа пак ме върна в една стартова позиция. Следващата крачка ще бъде отново да тръгна от нулата и да стигна до Еверест", обобщи Петров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама