Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5788611 www.bgdnes.bg

Във Флорида Наталия Симеонова яла месо от алигатор

Наталия Симеонова знае, че когато върши нещо, трябва да прибави най-ценната съставка - любов, макар и невинаги да е в изобилие.

Водещата прилага това правило в кухнята. Причината не е в амбицията да приготви съвършеното ястие. Тя се задържа с удоволствие в в нея, защото така може да зарадва най-любимите си хора. За нея приготвянето на храна е ритуал, който обединява семейството не само около масата. Готвенето винаги трябва да е съпроводено с разговори и весели закачки, които правят атмосферата по-уютна.

Реклама

Симеонова научила този урок още с първия си кулинарен успех. Тя и нейната много добра приятелка Петя, която живеела отсреща, се възползвали от отсъствието на родителите си, които били на работа. Решили да ги изненадат с нещо вкусно. Затова направили торта с бели блатове и бял крем, висока около 20 см. Получила им се и те се почувствали горди от способностите си. “Още оттогава си спомням, че готвенето доставя удоволствие, когато е съпреживяно като изживяване. Когато има кой да го оцени, да се зарадва, да те похвали, се вдъхновяваш за нови експерименти в кухнята”, казва водещата.

Но от детстските си години пази и други спомени, свързани с кухнята. Един от тях е ароматът на пълнени чушки, които приготвяла майка ѝ. Рецептата за тях научила от любимата на семейството леля Донка, която живеела в Мездра. В тавичката до пълнените чушки Симеонова обичала да вижда и сармички с кисело зеле. Майката на водещата имала малка тайна, с която ги правела неустоими. Купувала

цяло парче месо,

което накълцвала

на малки парченца. Бабушка Клавдия пък ѝ приготвяла неустоим украински борш с телешко месо. Той обаче не се прави лесно. Наскоро Симеонова поискала от майка си да ѝ напише как се приготвя боршът стъпка по стъпка. Това отнело изписването на 4 малки страници. “Хубавите ястия изискват усилия. Но се превръщат в семейни легенди”, казва с усмивка водещата.

Невинаги всичко ѝ е вървяло по вода в кухнята. Наскоро, докато Симеонова готвела, се протегнала за някаква подправка, намираща се върху един шкаф. Забравила обаче, че там поставила и отворен пакет захар. Без да усети кога, изсипала върху главата си цял килограм. Сторило ѝ се, сякаш бил пороен дъжд. След това обаче дошло време за голямото чистене.

Подобни грешки в кухнята, за които няма на кого друг да се скараш, освен на себе си, не притесняват тв водещата и което е по-важно, не я отказват от готвенето.

Много обича да прави паста - най-често талятели или талиолини, във всевъзможни комбинации - с червен сос или сметанов, с няколко вида сирена, с печурки, с манатарки, с червени чушки, със сушени домати или просто с песто и чери домати. Цялата тази изобретателност, която Симеонова прилага в кухнята, е продиктувана от дъщеря ѝ Вики. Тя е

Реклама

вегетарианка, а от

няколко месеца не

яде и никаква риба

Затова водещата се научила да приготвя постни манджи, въпреки че най-много обича да поднася на гостите си сьомга, която преди това е престояла един час в специална марината.

Любимата храна на Симеонова обаче е много по-проста от сьомгата. Тя слага в една чиния градински розов домат, към който добавя печена зелена чушка и маслинки. Може да ги гарнира с някакъв вид сирене и хрупкав ароматен пресен хляб. Яденето хем се получава вкусно, хем лесно, пък и не е тежко за стомаха. Има неща, които Симеонова не може дори да си представи да сложи в устата си. Това са типичните за френската кухня жабешки бутчета и охлюви.

Най-странното нещо, което е опитвала, е месо, но никога не бихте познали от кое животно. Цялата история започнала, когато американски приятели на водещата дошли на гости в България. Тогава тя им дала да опитат традиционните за нашата кухня шкембе чорба и таратор. Казала им обаче какво съдържат манджите едва след като ги опитали.

Палачинката се обърнала и Симеонова посетила Флорида. Приятелите ѝ от САЩ ѝ спретнали същия номер - затворили ѝ очите и поръчали какво да донесат на водещата. “Опитвам го - бяло пилешко месо... Но не... Те триумфиращо ми съобщиха, че току-що съм яла... алигатор”, спомня си със смях Симеонова.

РЕЦЕПТА НА ВОДЕЩАТА

Марината за риба или филе

Малката тайна, с която месото става много вкусно

ПРОДУКТИ

50 мл вода или водка

75 мл соев сос

75 мл мед

50 мл зехтин

50 мл сок от портокал или мандарина

2 скилидки счукан чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Събирате всички съставки в един съд и ги разбърквате добре, докато не получите смес. Накисвате рибата или месото в маринатата за час, преди да ги сложите във фурна. При печенето маринатата се оставя и се превръща в много вкусен сос, за поливане на ястието. По желание може да добавите гарнитура от картофено пюре.

Реклама
Реклама
Реклама