Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5788918 www.bgdnes.bg

Македонецът Миленко ще бъде обявен за нежелан в България

Даниел Митов: Не правим нищо необичайно в рамките на ООН

Македонецът Миленко Неделковски ще бъде обявен за нежелан в България. Това каза пред БНТ външният ни министър Даниел Митов. По думите му вандалският акт на македонеца е "пълно падение на човешката личност". България вече е направила постъпки пред правителството в Скопие да възстановим паметната плоча на загиналите български войници на връх Каймакчалан.

Министър Митов определи провокацията на Миленко Неделковски като изключително грозна и е нормално цялото българско общество да реагира. Българското правителство веднага е реагирало като сме поискали от властите в властите в Скопие да се разграничат от този акт.

Реклама

Външният ни министър заяви, че инициативата за поставянето на плочата е на група български граждани, а не е акт на българското правителство, така че не може да се води спор около законността ѝ.

"Но вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност. Затова ние вече сме направили постъпки пред правителството в Скопие да възстановим - този път през акт на българската държава, въпросната плоча и въпросният Миленко - аз лично съм задействал процедура за това да бъде включен в списъка с чужденците нежелани на територията на Република България", каза Митов.

Външният ни министър Даниел Митов заяви в студиото на "Панорама", че от тук-нататък българското правителство подкрепя само и единствено госпожа Кристалина Георгиева в състезанието и за генерален секретар на ООН. Той определи подмяната на кандидатурата като нещо обичайно, но по думите му прецедент е оставането на кандидат, който вече не е подкрепен от националното си правителство.

"Решението, което е взело българското правителство със сигурност не е било лесно, но така или иначе вкяко едно отговорно правителство в момента, в който събере информация и рационално я анализира, и стигне до извода, че определен кандидат няма шанс, е длъжно да предприеме действия. В нашия случай ние имаме алтернатива кандидатура на г-жа Кристалина Георгиева, която е единственият български кандидат в надпреварата, подкрепен от българското правителство и решението беше да предоставим шанс както на България, така и на цялата Източноевропейска група да има своя шанс в състезанието за генерален секретар на ООН и то истински, реален шанс", заяви Даниел Митов.

Той уточни, че след петте тура на изборите за генерален секретар резултатът на Бокова е паднал, което дава основание на българското правителство да заключи, че има "неопреодолими фактори пред нейната кандидатура" и няма как да разчитаме, че тази кандидатура ще успее. По думите му е събрана достатъчно информация, знаят се нагласите, от което е видно, че няма как нашата довчерашна кандидатура на Ирина Бокова да спечели това състезание. Гаранции няма и за Кристалина Георгиева, призна обаче Митов.

Външният ни министър отрече подмяната на кандидатурата да са лоши знаци към останалите страни, защото не правим "нищо необичайно в рамките на ООН". Ако беше необичайно, то тогава нямаше да се стигне до включването на Кристалина Георгиева в надпреварата, каза Митов.

Реклама

"Няма как да говорим в случая за нещо кой знае какво скандално. На всяка една държава член на ООН и е дадена възможността да смени в хода на състезанието своя кандидат, ако прецени. Прецедентът в случая е, оставането на кандидат, който вече не е подкрепен от националното си правителство." Министър Митов даде пример с хърватското правителство, което оттегли подкрепата си от своя кандидат и той се оттегли от състезанието.

Митов отрече решението да е взето под натиск, като уточни, че това, което някой счита като външен натиск е всъщност "огромно дипломатическо усилие за събиране на информация".

"Когато е ясно, че един кандидат няма как да се пребори, би било безотговорно да дадем шанс на друг кандидат. Ясно е, че това е риск, но трябва да дадем шанс на Източноевропейската група да има свой генерален секретар", каза Даниел Митов.

Митов все пак уточни, че е работил абсолютно искрено и безпрекословно за Ирина Бокова.

Реклама
Реклама
Реклама