Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5789571 www.bgdnes.bg

Издирван за тероризъм гледал как джихадисти режат глави

Човешки екзекуции с рязане на глави и разстрели разглеждал в ислямистки сайтове арестуваният у нас 19-годишен Мишел Клеман. Това пише в изпратените от окръжния съд в Еврьо документи, с които се иска България да предаде Клеман на френските власти.

С решение на Хасковския окръжен съд в петък вечерта младежът беше оставен в следствения арест до разглеждането и произнасянето по същество по делото за екстрадиране.

Реклама

Според представените документи младият мъж контактувал със следен от френските тайни служби член на “Ислямска държава”.

“Невинен съм. Не съм терорист. Ако бъда съден, искам да е във вашата страна и после да замина за Турция. Там ще се чувствам свободен. Набедиха ме, че съм ислямист”, заяви Мишел. Роденият в Канада младеж допълни, че се разхождал с традиционни мюсюлмански одежди из университета в Руан. Това притеснило френски граждани, защото го помислили за терорист и се обадили в полицията.

Клеман има забрана да се доближава до училища и университети, а също всеки ден трябва да се явява в полицейския участък, където е регистриран по постоянен адрес, и да не напуска границите на департамента Йор.

“Гледането на снимки с насилие не е престъпление по нашите закони и затова не трябва този стресиран младеж да бъде предаван на Франция. Не съм виждал по-необосновано искане за арест и екстрадиране. Гледането на насилие и убийства е сред най-естествените неща в Европа. Такива кадри има във всяка детска анимация с изключение на “Мечо Пух” и “Ну, погоди!”, пледира адвокатът на французина Веско Георгиев.

Съдът обаче сметна, че Клеман трябва да остане задържан под стража.

19-годишният французин бе арестуван преди 2 дни на граничния пункт Капитан Андреево при опит да отиде в Турция. По време на паспортния контрол обаче името изскочило като обявено за международно издирване лице.

Реклама
Реклама
Реклама