Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5791458 www.bgdnes.bg

Майката на прегазен футболист: Рецидивист уби сина ми! Искам го в затвора

Бисерка БОРИСОВА
"Съсипана съм! Животът ми изгуби смисъл. Най-тежкото нещо е да погребеш детето си. Затова ще търся справедливост до край!"

Това сподели пред "България Днес" Анелия Терзиева, майка на загиналия при пътен инцидент футболист Никола Терзиев. 23-годишният Ники тази година стана шампион на България по плажен футбол с отбора на Суворово. Преди да е успял да се нарадва на успехите си обаче, той почина на място при инцидент на изхода на Варна. Служебният му "Шевролет" бе ударен от профучаващ с над 200 км в час "Фолксваген". След удара колата на Ники изхвърчала през мантинелата и се преобърнала на долното пътно платно, разказаха разследващите. Момчето починало на място.

Реклама


Скандалното в случая е, че шофьорът на фолксвагена преди няколко години е убил пешеходка, за което е получил само две години условна присъда. Срокът изтекъл наскоро и реабилитираният шофьор - 28-годишният Бейтула от Варна, получил обратно книжката си преди два месеца.
Най-безумното е, че въпреки двата човешки живота, които е отнел за около две години, до момента Бейтула не е задържан и не му е повдигнато обвинение!
Затова майката на младия футболист е решена да търси справедливост, та дори и това да минава през промени в Наказателния кодекс и свикването на референдум.
"Искам убиецът на сина ми и всички като него, които причиняват съзнателно смърт на пътя, да получават ефективни присъди от минимум 5 години! Наричам го "убиец", защото човек, който кара с 200 километра, след като веднъж вече е причинил смърт, не може да бъде друг! Ако караше по правилата, но колата му се развали или нещо подобно, е едно. Но когато съзнателно нарушаваш закона и това причинява смърт, е нещо съвсем различно!", категорична е майката на Никола. "Моят син бе красиво, талантливо дете. Беше съвестен гражданин на тази страна и спазваше всички закони. А сега лежи в гроба, защото законът пази този, който не спазва закона", обобщи през сълзи Анелия Терзиева.
"България Днес" потърси коментар от Окръжна прокуратура във Варна, където разследват катастрофата. Оказа се, че наблюдаващият прокурор е в отпуск.


"Все още няма повдигнато обвинение на Бейтула, защото не е готова съдебната експертиза. Това, че преди години е причинил смърт на пътя, не ни дава право да го задържим, защото е бил осъден условно и след изтичане на наказанието е напълно реабилитиран", каза говорителят на ОП - Варна, Радослав Лазаров. "Честно казано, не знам дали Бейтула още е в България. След като все още не му е повдигнато обвинение, ние нямаме право нито да го задържим, нито да му забраним да напуска страната. С напълно вързани ръце сме, и то не по наша вина. Такива са законите", допълни той.
Варненски прокурори признаха, че в стария НПК отпреди 2006 година е имало клауза, третираща "фигурата на заподозрения". Това е позволявало на разследващите да задържат, макар и за кратки срокове, заподозрените и да ги държат в страната. След промените в кодекса обаче това отпаднало. До ден днешен не е ясно кой точно е предложил тези промени и с каква цел.
Именно такива законови неуредици мотивират майката на Ники да настоява за промени.
"Когато след катастрофата пристигнахме в полицията, оттам ни казаха: "Искаме да знаете, че синът ви по никакъв начин не е предизвикал произшествието. Карал си е по правилата, другата кола е виновна за катастрофата. Знае се коя е другата кола, знае се кой е карал. И как така нашите магистрати нямат права да задържат този шофьор?!", недоумява Анелия Терзиева.


Тя вече е събрала съмишленици, с които правят подписка за законодателните промени.
"И до референдум ще стигнем!", категорична е почернената майка. "Само седмица след катастрофата Ники и съотборниците му трябваше да пътуват за турнир в Италия. Вместо сега да кара страната си да се гордее с него, синът ми е мъртъв. А убиецът му, който е срам за България, е на свобода и законът приема спокойно това", обобщава тя.
Смъртта на младия футболист вдигна накрак футболисти и доставчици на храна във Варна, тъй като Ники работел и като разносвач на пици. Близо 100 автомобила и над 200 души се събраха на протестно шествие, на което подкрепиха искането на майката за справедливо наказание за убийците на пътя и промени в законите. В знак на траур в последвалия си мач срещу "Спартак" (Варна) футболистите на Суворово излязоха на терена с черни ленти.


Джигитът може пак да се
измъкне с условна

Шофьорът убиец може отново да се измъкне с условна присъда, научи "България Днес".
"След като при първото причиняване на смърт на пътя той е получил само условна присъда, сега този нов инцидент не се води рецидив. Шофьорът все едно започва черната си статистика от самото начало. Ако се докаже, че е виновен, съдът все пак ще трябва да прецени дали условна присъда ще изпълни целите на правораздаването и на наказанието", обясни говорителят на Окръжна прокуратура - Варна, Радослав Лазаров.
Максималната условна присъда е 3 години, но обикновено съдът отсъждал в полза на обвиняемия и виновните получавали по две.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама