Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5813742 www.bgdnes.bg

Новият на Дългия не отрича да е гей

Тодор Башиянов протеже на Камен Воденичаров

Баракова го съди, Дянков му се кефи

Новата звезда в "Шоуто на Слави" актьорът Тодор Башиянов е бивше протеже на Камен Воденичаров, научи "България Днес".
Комикът с протекции започва своето първо участие в предаването с имитация на не кой да е, а на най-личния лорд на републиката - Евгени Минчев. "Щях да се поболея от притеснение, взех успокоителни, шашках се, много исках да стане", споделя по телефона с Виктор Калев актьорът. Малко преди това Башиянов напуска "Шоуто на Канала" по БНТ, както и Тончо Токмакчиев от продуцентската къща "Арт код ентъртеймънт", за да продължи кариерата си при Слави Трифонов. Екипът на предаването научил новината от Башиянов, когато се събрал в студиото за снимки. Според колегите му тръгването на Тодор от БНТ е станало с личната протекция на Камен Воденичаров, култов участник в "Шоуто на Канала", който говорил със Слави да вземе колегата му в шоуто.


"Изненадващо се появих в Би Ти Ви и хората на Трифонов бяха сащисани. Не е имало предложения към мен от страна на Слави, сам пожелах да дойда и да се пробвам при него", признава комикът. Веднага след имитацията на Минчев, Башиянов не губи време и почва да имитира и Стратега от Мировяне - Димитър Пенев. Слави прихва да се смее и дава шанс на младежа. "Щом шефът избухна, ще има място за теб при нас", пръв окуражил Башиянов Георги Милчев-Годжи.
"Много актьори минаха през нас. Тодор безспорно е талантлив, но само това не стига. Трябва и да си точен с колегите и с работата, абе да си професионалист", споделят от екипа. Преди Тодор в предаването се пробвал друг актьор - Анатоли Лазаров, който обаче не успява да спечели сърцето на публиката и сам напуска. И досега Башиянов няма договор с продуцентката компания на Трифонов - "Седем осми", но много се надява това да се случи. Всичко зависи от реакциите на зрителите. Ако те му се радват, всичко ще е наред. Досега единственият гаф на Башиянов е влизането му в образа на Румен Луканов от "Сделка или не". Именно тогава актьорската понеделнишка вечер се проваля с гръм и трясък по средата, след като Дългия прекъсва етюда на Башиянов. "Какво е това, бе?", вика на рекламите Трифонов, а от всички близки планове зрителите в залата виждат, че Слави не само не харесва това, което вижда, но и устремно върви към точката на вбесяване. Нито широката усмивка на Башиянов, нито очевидният факт, че публиката се забавляваше с изпълнението му, бяха в състояние да убедят Слави, че скечът си струва да бъде показан докрай. След края на рекламите водещият обяви, "че това е всичко за тази вечер" и си тръгна ядосан от студиото, като нито се поклони, нито разказа виц, както прави обикновено."Всички останахме сащисани, но на Слави бързо му минава, Башиянов не беше виновен, по-скоро проблемът беше в сценарния екип", защити колегата си тогава Мариан Бачев. Иначе всички от "Шоуто на Слави" са чували за слуховете, които се носят около сексуалността на колегата си. "Наричат го гей, но той не отрича. Какво толкова, няма да е първият гей тук", обясняват през смях от предаването.
Иначе Тодор Башиянов започва в "Шоуто на Канала" преди пет години. Назначава го Георги Торнев. По това време Виктор Калев вече е напуснал бившите си колеги Тончо Токмакчиев и Мартина Вачкова, за да работи при Слави. Така Башиянов се оказва вторият човек след Калев, който ги напуска и отива при Трифонов. Всъщност Башиянов много харесва Калев. Дотолкова, че на кандидатстудентския си изпит в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" прави имитация на президента Петър Стоянов, която учи от превъплъщенията на Виктор Калев по телевизията. Така той е приет да учи актьорство, режисура и сценография за куклен театър при проф. Боньо Лунгов.

Реклама


Според специалистите Башиянов е от актьорите, чиито лица са удобни за всякакви превъплъщения. Три от популярните му роли по БНТ са на бившия финансов министър Симеон Дянков, лидера на "Атака" Волен Сидеров и Никола Саркози. Все сполучливи. Десетки пъти играе скечове, гримиран и като Евгени Минчев, каквото всъщност му беше и първото превъплъщение в "Шоуто на Слави". Между другото Тодор влиза за първи път в образа на популярния ватман по идея на "Господари на ефира". Всъщност екипът на комедийното шоу, което показва гафовете от българския ефир, първи открива Башиянов. Той работи за тях близо 2 години. Началото е дадено през декември 2005 година, когато продуцентите от "Глобал вижън" организират кастинг за имитатори. Печели го Башиянов и девойка на име Яна. Така в началото на 2006 година "Господарите" пускат новата си рубрика, в която младите актьори имитират популярни хора. Яна имитира Венета Райкова, а Башиянов влиза в образите на музикантите Миро от "Каризма", Дони, Васил Найденов и Екатерина Михайлова, която по онова време е зам.-председател на Народното събрание и всички я наричат Класната. Това е и първата му роля за "Господарите". Малко хора си спомнят една студена януарска сутрин през 2006 г., когато пред парламента актьорът Башиянов е изпратен да посреща депутатите по пола, с чорапогащник, лачени обувки и гримиран като Михайлова.

Всички политици са изключително впечатлени от имитацията. След това продуцентите му измислят и образа на Евгени Минчев. Първото му преобразяване обаче е неуспешно. Задачата му е да отиде на рождения ден на "Горещо" на 19 март 2006 година и да интервюира гостите му, преоблечен като Минчев. Да, обаче водещата Венета Райкова не го допуска на купона.
"Политиците, които най-много ме харесват, като ги играя, са Петър Стоянов и Симеон Дянков. Особено последният много се кефеше, като ме видеше в парламента", обяснява Башиянов. Единствената жена, която обаче се вбесява, когато го зърне, е депутатката Ана Баракова. Тя дори го дава под съд заради имитация в "Шоуто на Слави", която уронвала престижа й. "Не се стряскам от това, да е жива и здрава", казва с усмивка Башиянов и продължава напред.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама