Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5818124 www.bgdnes.bg

Депесар изпрал милиони на Боевски и Брендо

Бившият депутат от ДПС Щерьо Щерев изпрал милиони левове на осъдения за наркотрафик в Бразилия олимпийски шампион по щанги Гълъбин Боевски и дясната ръка на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо Матей Боев. Неколкократно в дружествата на Щерев "Орбул", "Булрааг", "Ор Ен Дюш Интернешънъл" и "БГТП-ОР" са постъпвали преводни нареждания от фирми, свързани както с Боевски, така и с Боев. След това тези пари са превеждани по сметки на чужди фирми в Китай, Япония, САЩ, Холандия, Виетнам и други екзотични дестинации. Самият депутат парафирал банковите транзакции, като използвал подправени за целта документи. Произходът на парите, причината защо са постъпвали във фирмите на Щерев и основанието за тяхното прехвърляне в чужди офшорни дружества обаче ще останат неясни. Фактите са от делото срещу бившия политик, който вчера се измъкна с 10 месеца и 21 дни условно наказание. Щерев се призна за виновен, че е превел в чужбина 7 млн. лева с фалшиви документи, и сключи споразумение с прокуратурата. Съдия Андрей Ангелов мотивира леката присъда, като изтъкна, че разследването е продължило близо 9 години и това представлявало изключително смекчаващо обстоятелство.

Любопитен се оказа фактът, че според закона прокуратурата е трябвало да докаже единствено, че Щерев е правил подобни преводи, но не и чии са парите, с които е оперирал, и дали са изкарани от престъпна дейност. Вследствие на това доказването на произхода на милионите, които са превеждали олимпийският ни шампион и съпругата на Матей Боев Милена, става невъзможно. В момента за Боевски има данни, че е в Испания. Боев пък е в италиански затвор с присъда за трафик на дрога от Южна Америка към Европа. Той е сочен за един от най-доверените хора на Брендо и негов финансист и пряк организатор на канала за кокаин. Според източници, запознати с разследването, парите, които свързаните с Боев фирми са прехвърляли на Щерев, са били именно на Брендо и са от трафика на дрога.

След края на вчерашното заседание Щерьо Щерев заяви, че не е извършвал никакво престъпление.
"Признах се за виновен, за да приключи всичко това, но не се чувствам виновен. Това са чужди пари и не е моя работа да знам какви и чии са", коментира той.
Съдебната сага започва през далечната 2007 г. Тогава шефове от "Търговска банка" сигнализират в службите за сигурност за съмнителни преводи, които фирми на Щерев изпращат по сметки в чужбина. ГДБОП подхващат случая. Оказва се, че дружествата на бизнесмена правят преводите от 2005 г. На 5 март 2008 г. той е задържан с два куфара с пари в един от клоновете на банката. Сумите е трябвало да се внесат и преведат зад граница. Повдигнато му е обвинение и той попада в кауша за 6 месеца. През юни 2013 г. е избран за депутат от листата на ДПС и делото е спряно заради имунитета му. По-късно Щерев се отказва и процесът се възобновява. През годините се събират 250 тома материали. От тях става ясно, че редица бизнесмени се ползват от предоставяната от Щерев услуга. Сред тях освен Боевски са и жената на Боев - Милена, баща му Митко, пловдивският бизнесмен Сотир Янков - Дон Портокал и редица други банкери и депутати.

Всички те са дали показания, като до един обаче отричат да са имали търговски отношения с Щерев и да са му изпращали пари. Защитникът на депесаря адвокат Нестор Несторов обяснява действията на клиента си, като казва, че много бизнесмени, които са си купували от чужбина яхти, автомобили и други придобивки, са търсили Щерев да превежда парите им.

Делото срещу съучастника продължава

Съучастникът на Щерев Веселин Пириндев не се призна вчера за виновен и пожела делото срещу него да продължи по общия ред. Пириндев е бил служител на депутата и също е правил преводи в чужбина. Процесът срещу него ще се гледа от друг съдебен състав, като се очаква да се разпитват наново всички свидетели, включително Боевски и съпругата на Боев.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама