Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5818440 www.bgdnes.bg

Архимандрит Януарий: Лукавия ме уволни

Галактион ми е духовен баща, а такъв не може да отстрани детето си

КОЙ Е ТОЙ

Архимандрит Януарий бе уволнен от храма "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Свиленград в средата на септември. Заповедта бе на митрополит Галактион, който две седмици по-късно бе отстранен от Светия синод заради влошеното си здраве. А малко след тази рокада последва нова - Януарий тихомълком бе възстановен. Какви са причините за екстремните промени, как духовникът приема настроенията от "Осанна" до "Разпни го" четете в следващите редове.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Отче, здравейте. Първо ви отстраниха преди месец от епархията, а после бързо ви върнаха на работа. Как приемате тези катаклизми?

Реклама


- Нямам още официално заповедта пред себе си за връщане. След моето отстраняване изпратих жалба, която е базирана изцяло на устава на православната църква. И на базата на нея епархийският съвет е взел своето решение. Явно са разсъдили правилно.


- Имате ли врагове?


- В църквата вярващият човек знае, че когато се стреми да служи на Бог, винаги ще се намерят хора, които са подтикнати от Лукавия да попречат на пътя, който сме поели към Бога. Един вярващ човек може много лесно да си обясни цялата ситуация с различни изкушения, които съпътстват пътя към Бога. Ще използвам думите на св. Йоан Златоуст - "Слава Богу за всичко".


- Кои са тези хора?


- Нямам представа и нямам намерение да търся хора и причини. Не си заслужава.


- Не сте ли разочарован?


- Разбира се, че не се чувствам така. Това е ситуация, в която се изпитва вярата на човек. Няма от какво да се притеснявам. Знам, че това изпитание ще мине и ще дойде друго. Трябва твърдо и упорито да вървим нагоре по трънливия и нелек път. Да дава Бог сили да вървим. Благодарен съм, че в това изпитание цялата енория застана зад гърба ми. Това не е малко - че ме подкрепиха и със своите молитви и подкрепа ми дадоха сили. Това е много важно за един духовник - че не е сам.


- Бяхте уволнен със заповед на митрополит Галактион. Вярвате ли, че някой е диктувал на митрополит Галактион какво трябва да направи?


- Ако го кажа, няма да мога да го докажа. Затова е излишно. Нямам право да говоря без доказателства, без да имам нещо черно на бяло пред очите си. Така ще излезе празнословие. Грях, в който не искам да влизам.


- Видяхте ли се лично с него?

Реклама


- Не. Поисках такава среща, но протосингелът ми отговори, че той надали щял да иска. Казах, че все пак трябва да ми дадат обяснение защо ме уволняват.


- Получихте ли такова?


- Не, и до днес не съм. Заповедта е много набързо скалъпена.


- Разбрахте ли все пак защо сте уволнен?


- Не, не съм. Ако вие разберете, моля, кажете ми. Ще бъда много щастлив и доволен. Но бих желал сериозно обяснение, а не версии, които се носят във въздуха.


- Вече ще служите пак. Удовлетворен ли сте?


- Не съм престанал да служа. Беше ми забранено да го правя в Старозагорската епархия. Спазил съм послушание и никъде в пределите на епархията не съм служил. Правех го на най-различни места, но извън границите й.


- Явно в църквата има проблем?


- Църквата е жив организъм, в който членуват живи хора. Тогава винаги ще има проблеми. Важно е те да се решават обективно и на базата на словото Божие. Винаги е имало проблеми и винаги ще има.


- Какво трябва да се промени?


- Има митрополити, които Бог ги е поставил и те най-добре могат да кажат. Аз съм твърде малък, за да давам мнение. Всичко в църквата става съборно, а не - Януарий, да речем, е решил нещо и го е направил.


- Името ви откъде идва и вие ли го избрахте?


- Докато ме подстригаха за монах, и аз не знаех, че има такъв светец. Въпреки че бях завършил семинарията. Свети великомъченик Януарий е почитан като закрилник на Неапол и там се пазят мощите му. Той е служил в тази област като епископ и мъченически умира при гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Това име ми беше дадено от дядо Галактион, който ме подстрига за монах.


- Значи той ви е духовен баща?


- Да, аз така го приемам. И нали разбирате, че един духовен отец не би могъл да навреди по някакъв начин на детето си. Той може да го накаже, да го поправи, да го изправи, но не може да го отстрани от себе си.


- Значи остава съмнението, че някой друг го е подвел?


- Познавайки го много добре, бях шокиран и изненадан от това негово решение. Казах го и на пратениците му, които ми донесоха неговото решение. Познавайки го, не мисля, че това е негово решение. Имали сме тясна връзка с него, знам характера и мислите му.

Реклама
Реклама
Реклама