Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5819443 www.bgdnes.bg

Проф. Донка Байкова потвърди: Сьомгата е най-токсичната храна

Според френски журналисти, сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова в студиото на "Денят започва" по БНТ. По думите й, сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна храна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, тя е с богато мастно и водно съдържание.

"Ако е диворастяща сьомгата е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме обикновено е от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Тези риби са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят със различни смески", обясни професор Байкова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама