Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5822533 www.bgdnes.bg

Червен министър обвинен в аферата "Белене"

Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Петър Димитров се сдоби вчера с обвинение за баснословните загуби за над 77 млн., които причинили на страната директорите на НЕК по аферата с АЕЦ "Белене". Според прокуратурата Димитров умишлено не е изпълнил задълженията си да контролира работата на бившите шефове на електрическата компания Любомир Велков и Мардик Папазян. По този начин той е спомогнал те да осъществяват неизгодната продажба на стария реактор на атомната централа с руската компания "Атомстройекспорт", която е платила два пъти по-малко от реалната цена за него.

На излизане от сградата на столичното следствие Димитров обясни, че при сделката не е нанесена щета, тъй като ядреното оборудване за първоначалния строеж на АЕЦ "Белене" след 20-годишен престой е било продадено на цена, която е по-висока от тази, на която е било купено, както и че други желаещи за старото оборудване не е имало. Бившият министър намери оправдание в активната дейност на прокуратурата по случая с предстоящите президентски избори.
Скандалната афера е с близо 10-годишна давност. След дългогодишни скандали в крайна сметка многомилиардният проект за втора АЕЦ бе прекратен с решение на правителството. Руският производител веднага заведе дело и през лятото осъди държавната компания да му плати 620 млн. евро неустойки. От арбитражното решение стана ясно, че причината е допълнителното споразумение от 5 ноември 2008 г., с което бившите директори на НЕК възлагат на "Атомстройекспорт" да започне производството на двата реактора и дори плащат аванс от 84 млн. Това е станало, без да има подписан договор или дори дадено разрешение от държавата. Поръчката на новите реактори все още се разследва от прокуратурата. По неофициална информация разследването трябва да завърши до няколко месеца. Очаква се тогава двамата шефове на НЕК отново да се сдобият с обвинения.
Така за момента Папазян и Велков, а вече и Димитров, отговарят само за продажбата на стария реактор. След сделката обявеното уж за негодно съоръжение бе инсталирано в Калининската АЕЦ и преспокойно си работи.
При първоначалните преговори за продажбата с руснаците реакторът и останалото оборудване бе оценено на почти 165 млн. евро. Държавната НЕК далеч по-малко. Повод е сключеният от Велков и Папазян договор за продажба. С него НЕК се съгласява да поеме всички разходи, свързани с транспорта, застраховките, митата и таксите при доставката на реактора до Русия. От документацията по случая става ясно, че всичко това е струвало 77 млн. евро, които са приспаднати от платената цена. Освен крайно неизгодно споразумението с "Атомстройекспорт" е сключено от Папазян и Велков, без да имат официално разрешение за това. По закон то трябва да им бъде дадено от собственика на компанията, тоест държавата, и енергийния министър, който видно от обвинението си е затворил умишлено очите.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама