Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5824476 www.bgdnes.bg

"Лудогорец" пребит най-лошо

Загубата на "Лудогорец" от "Арсенал" с 0:6 е най-тежката, която български отбор е допускал в Шампионската лига и предхождащия го турнир Купа на европейските шампиони. За цялата история на тези мачове от 1956 година насам нито един роден клуб не е губил с толкова голяма разлика, сочи проверка на "България Днес".
Иначе в най-силния европейски клубен турнир имаме и други разгромни загуби, но те са малко по-почетни. ЦСКА пада от унгарския "Вашаш" с 1:6 през 1957-а и с 2:6 от "Барселона" две години по-късно. Откакто турнирът се нарича Шампионска лига под егидата на УЕФА (1992 г.), най-тежки са пораженията на "Литекс" с 2:6 от "Спартак" (Москва) -1998 г., и на "Левски" с 0:5 от "Барселона" в груповата фаза - 2006 г.
Що се касае до всички европейски турнири, то "Лудогорец" не е най-тежко загубилият тим. Антирекордът се държи от "Велбъжд" (Кюстендил), който пада с 0:8 от чешкия "Сигма" (Оломуц) през 2000 година в Интертото. В същия турнир "Янтра" (Габрово) е разгромен с 0:6 от "Рапид" (Виена) през 1993-та, а "Спартак" (Вн) губи 0:6 от белгийския "Сент Трюиден" през 1999-а. В надпреварата за Купата на УЕФА френският "Оксер" размазва "Локомотив" (Пд) със 7:1 през 1992-ра.
"Арсенал" е можел да победи "Лудогорец" с 15:0, ако си бе вкарал попаденията. Това мнение изрази вратарят на българския шампион Владислав Стоянов след разгрома в Лондон. "Артилеристите" оглавиха класирането в група "А" на Шампионската лига, докато разградчани са на последната позиция.
"По мои наблюдения, ако искаха, можеше да ни вкарат и 15 гола. Какво да кажа след 6:0. Трябва да направим добър анализ и да продължим напред. Ядосвах се, защото в такъв двубой един да не се върне и става лошо. А ние не се славим с италианска защита. Оставахме двама на двама, трима на трима. Но какво да го мислиш, това е "Арсенал". Един спорт, остава ни като обеца на ухото. Паднахме с 0:6, но не успяхме да бием някакъв рекорд в Шампионската лига", все пак видя някаква утеха Стоянов.


"Още като се изтегли групата, беше ясно, че ако тръгнем да правим нещо, това ще е срещу "Базел". Нашият отбор е класа, но "Арсенал" играе всяка седмица срещу класни отбори, а нивото в България е ниско. Не може с два мача в годината да вземеш нещо срещу такъв съперник, който е в невероятна серия и от началото на годината мачка всичко", добави вратарят на "Лудогорец".
Капитанът Светослав Дяков също призна, че съперникът е бил от съвсем различна класа и това си е проличало на терена.
"Имахме положения, особено първото полувреме. Второто с този ранен гол малко ни прекърши. Наказват всяка грешка. Много дълбоко бяхме изнесени и ни хванаха на доста контри, което срещу "Арсенал" не трябва да се допуска. Но играхме футбол. В този мач владеехме най-много топката, но всяка атака им беше убийствена", категоричен е Дяков.
"Имат много бързи футболисти. Гледахме ги срещу "Базел", изпуснаха куп положения, а срещу нас вкараха. Не знам как ще подходим в ответния мач в София, защото сега съм малко раздвоен. Ще искаме да се представим достойно. Може да извлечем доста поуки от този мач. Срещу такива отбори всяка слабост се вижда", коментира още халфът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама