Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5824995 www.bgdnes.bg

Легендата на ЦСКА Спас Джевизов Претрепахме "Атлетико" (Мадрид)

За мачовете с "Ливърпул", с "Нотингам Форест" и другите успехи на ЦСКА в евротурнирите отдавна се знае всичко. Но как "армейците" бият испанския "Атлетико" (Мадрид) с четири гола не е известно. Славният централен нападател на "червените" Спас Джевизов предпочита да разказва днес за тази и други славни победи, които остават встрани от вниманието на феновете.
Футболистът, за когото агитката пее песни и до днес, играе с червената фланелка от 1976 г. до 1984 г. В 205 мача отбелязва 96 гола. Преди това две години е в пловдивския "Ботев", а кариерата си завършва в кипърския "Омония". По-късно на два пъти дори е и треньор на любимия си отбор.
Покрай футбола Джевиза обикаля цяла Европа и играе с почти всички грандове. За повечето от мачовете обаче медиите по онова време пишат в колонките, защото става въпрос за приятелски мачове в предсезонни турнири, обяснява някогашният кошмар на вратарите.
"Не ми се разправя за официалните мачове, големите победи - всичко е изговорено - споделя Джевизов. - Основата на тези успехи бе това, че бяхме изключително обигран отбор, не се притеснявахме от никого. А за това основно "вината" е на факта, че едни и същи футболисти бяхме дълги години в състава, както и самочувствието, придобито в така наречените контроли мачове в приятелски турнири. Не на последно място и подкрепата на армията и лично на министъра на отбраната Добри Джуров по онова време. Докато колегите в другите отбори пълнеха бузи и задници през лятото, ние обикаляхме Европа за подготовка.

По два месеца бяхме в чужбина

влизахме от турнир в турнир. У нас много не е известно, че на един такъв турнир в Испания на финала разпиляхме "Атлетико" (Мадрид). Четири гола им набутахме, не ги оставихме да дишат на терена. Тогава в състава им беше централният защитник на бразилския национален отбор Луис Перейра, който тогава направо се побърка."
Всички тези пътувания и лагери имали и своето негативно въздействие върху играчите, признава Джевизов. "Тия два месеца отсъствие от вкъщи направо ни убиваха. Толкова време бяхме заедно играчите, далеч от вкъщи, тренировките бяха тежки. В същото време няма как да разпуснеш. За всичкото време в чужбина имахме по стотина долара джобни пари. Подаръци за семейството ли да купиш, едно кафе ли да изпиеш, какво ли - за нищо не стигат. Но ни крепеше любовта към червената фланела, отдадеността към ЦСКА. Нищо друго не съществуваше за нас", връща времето Джевизов.
Бившият голаджия признава, че не е успял да догледа онази вечер мача на "Лудогорец" срещу "Арсенал" в Лондон, защото му станало мъчно за българския шампион.

Шампионската лига не е за български отбор

дори и за "Лудогорец". Виж, в Лига Европа по биха имали успехи. И всичките сравнения между нашите и западните отбори са ми смешни. Колко струват играчите на "Арсенал" и колко тези на нашия отбор? Глупости, когато ние играехме срещу английски, испански, немски отбори, колко са стрували те, колко ние? Че то няма и оценка за нас от онова време. И колко чужденци имали в състава си, колко имало в "Лудогорец"!? Какво значение има това днес? Вадиш 300 милиона евро, купуваш играчи, треньор, имаш база и си силен. Тази Шампионска лига са си я направили за богатите отбори и те си участват в нея. Такива като нас не са за там, не могат изобщо да се мерят", коментира Джевизов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама