Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5826294 www.bgdnes.bg

Убиец и наемник спипани с гранатомет

Осъждан за убийство детектив и двама негови авери са спипани при сделка с оръжие край Ловеч. Тримата са закопчани при секретна операция на ГДБОП след няколкомесечно наблюдение. В колата им е открит гранатомет. Търговците на оръжие вече са с наложена от съда мярка за неотклонение "задържане под старжа".
Двама от задържаните - детективът Райко Райков и Тинко Иванов, са с изключително интересни престъпни биографии.
През последните няколко години Райков живее в Пловдив и се занимава с карате и детективска дейност. Той регистрира агенция "Топ Сикретс", която предлага специализирани детективски услуги. Преди това прекарва близо 20 години зад решетките.
През далечната 1995 г. Райков е президент на димитровградския клон на охранителна фирма. Той и четирима негови подчинени са арестувани за отвличане и убийство. Охранителите Николай Атанасов, Янко Тодоров, Янко Янев и Александър Петров и шефът им са обвинени в отвличания, рекет, изнудвания, кражби на автомобили и грабежи. Горенето с бензинова лампа е едно от изтезанията, на които са подлагани похитени от тях бизнесмени. Мъченията охранителите практикували в бившата градска баня на Димитровград, която превърнали в свое седалище.
Петимата охранители са заподозрени в убийството на хасковския бизнесмен Ангел Петров. Трупът му е открит в язовира край село Сусам, завързан с вериги. Бизнесменът е отвлечен по поръчка на пловдивска фирма, на която дължал 50 хил. долара. Вместо само да го сплашат, биячите го убиват, счупвайки гръдната му кост, и захвърлили трупа в язовира, установяват разследващите. Впоследствие похитителите са осъдени.
На 11 октомври пак през същата 1995 г. в Димитровград е убит Антон Димитров, бизнесмен, шеф на охранителна фирма "Клуб 777". Той е прострелян в гърба с пет куршума. Стреляно е с два пистолета. Заподозрени за покушението са Райко Райков и бившият общински полицай Янко Тодоров.
Всичко това остава в миналото, а Райков започва нов живот в Пловдив. Занимава се със спорт, има приятелка, с която живее, участва в няколко патриотични формации. В една от тях се запознава с другия арестуван - Тинко Иванов. Самият Тинко в продължение на години се подвизава като наемник в различни военни зони, включително и в Украйна, като се е бил за самообявилата се Донецка народна република.
В профила си във Фейсбук той е качил различни клипове от битието си като боец, включително такива, на които краде нафта от нефтопровод. Публикувани са и снимки от войната в Сърбия, на които албанци "позират" с отрязани глави. Последният клип, качен преди ареста, е демонстрация на сглобяване на гранатомет. Тинко е в пълно бойно снаряжение, с кожена каска на танкист и вероятно рекламира "стоката".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама