Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5826578 www.bgdnes.bg

Боза по тръба ще тече между Радомир и София

Иво АНГЕЛОВ

Бозопровод да свързва Радомир със София!


Идеята за грандиозния проект е на жители на малкия град, които днес на родна територия откриват първия по рода си празник на бозата. Бъдещите планове са бозопроводът да е дълъг 41 километра (разстоянието между Радомир и столицата - бел. ред.) и по него да се доставя безалкохолното гъсто питие с възкисел вкус.
Идеята за нестандартната конструкция се заражда още през 30-те години на миналия век, но тогава се оказва, че е просто слух. През годините плановете си остават като мечта на радомирци, макар да знаят, че построяването на тръби за транспортирането на боза ще струва колосална сума.


Радомир е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на XIX век, като населеното място е дало множество големи майстори. Пренесли го албанци, които по това време се заселили там.

Реклама


Повече от 150 години по-късно на чаршията в Радомир ще се възстанови атмосферата оттогава.


Началото на празника ще бъде дадено в 10 часа днес в Стойовата къща. Радомирци и гостите на града ще могат да се разходят по стария пазар, да се поспрат да побъбрят или да си купят стока както някога и да се отбият на кафе и сладко в емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез, където някога се продавала характерната боза. На празника мнозина от майсторите ще покажат продукцията си. Ще гостуват производители на боза от албанския град Елбасан.


Местен хумор гласи, че из цялата страна се знаело, че на радомирци едната ръка е по-дълга от другата от носенето на тежките гюмове с боза, които продавали на различни точки в България. Единственият в света паметникът на бозаджията е вдигнат в града. За да увековечат сладката напитка, е изработена двуметрова фигура на бай Илия Бозаджията.

Биропровод в Белгия

Първият биропровод в света беше открит в белгийския град Брюж. Изграждането на тръбата и пускането й в експлоатация са стрували около 4 милиона евро, от които близо 350 000 евро са дарени от местните жители на града. Тръбата е дълга над 3 километра и свързва пивоварната, която се намира в историческия център на градчето, с фабриката за бутилиране в предградията. По тръбата преминават около 4000 литра бира за час, което количество е достатъчно, за да запълни 12 000 бутилки от пивото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама