Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5827496 www.bgdnes.bg

Ген. Радев: Трябва да разрушим монополите (обзор)

Гръбнакът на нашето общество са микро-, малките и средните предприятия и те трябва да се стимулират

“Трябва да разрушим монополите, защото те пресират малкия и средния бизнес и да създадем предвидима среда за развитие.” Това заяви кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев на среща с представители на микро-, малкия и средния бизнес.

Реклама

Той пое ангажимент като президент да създаде съвет за икономическо развитие, който да действа постоянно и да бъде отворен за представители на микро-, малки и средни предприятия, които са предприемачи в България, инвестират и създават работни места.

Съветът ще генерира идеи, как да се развива бизнесът, как да просперира и как тези идеи да бъдат представени по най-добрия начин, обясни генералът и подчерта, че международните контакти на президента са особено важни. По думите му те трябва да бъдат винаги насочени така, че да се създават нови перспективи за бизнеса, условия за инвестиции, за международни контакти, програми за устойчиво развитие. Институциите, които трябвало да бъдат най-заинтересувани от развитието на българския бизнес и привличането на чуждестранни инвестиции у нас, били пасивни.

За страната ни е изключително важно да има производство и перспективи за развитие, смята ген. Радев. “Моят основен приоритет е сигурността, а без икономика и развитие на бизнеса няма сигурност. Гръбнакът на нашето общество са микро-, малките и средните предприятия - 1,5 милиона българи се прехранват от тях”, обясни генералът. И напомни, че основен проблем пред тези предприятия е липсата на достъп до обществени поръчки, които отиват само при големите фирми и липсата на достъп до кредитиране.

“Малкият и средният бизнес се натиква все повече в ъгъла. Ако тази тенденция продължава, това означава да генерираме безработица, социално изключване за много хора, липса на конкуренция. Така не може да продължава”, категоричен бе той.

По-късно Радев се срещна с ръководството на КНСБ, пред което пое ангажимент да е в диалог със синдикатите и да разчита на експертната им оценка. Ген. Радев бе категоричен, че ще защитава всяко нарушено трудово, социално и синдикално право на всички български граждани. 

Реклама
Реклама
Реклама