Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5829017 www.bgdnes.bg

Боньо Фаса умира от инфаркт

Рецидивистът Богдан Динев - Боньо Фаса е умрял от инфаркт, а не от прободната рана, която му нанесе 18-годишната Мария Гиздева, докато той я изнасилваше в къщата на ужасите на ул. "Чая“ 44, научи "България Днес".

От достоверни източници, близки до разследването, стана ясно, че причината за смъртта на Динев не е кръвозагуба, каквото е основното твърдение на прокуратурата. По непотвърдена информация болното сърце на наскоро преживелия инсулт 120-килограмов мъж не издържало на напрежението в деня на престъплението. Според лекари фактът, че в конкретната обстановка и с оглед на здравословното състояние на Динев жертвата го е пробола с ножа, най-вероятно е спомогнал и ускорил настъпването на мигновения инфаркт. Ако тази предварителна информация се потвърди и от заключенията на назначените съдебномедицински експертизи, делото срещу Мария моментално трябва да бъде прекратено.
"Не знам дали това е вярно, тъй като никой нищо не ни казва и не мога да си обясня защо всъщност експертизите се бавят, след като има данни, че са изготвени. Ако тези твърдения обаче излязат истина, обвинението пада", коментира пред вестника защитникът на Мими, адвокат Валентин Димитров. С излизането в края на юли от ареста на ученичката срещу 500 лева гаранция беше изменено и първоначалното й обвинение. Прокуратурата прецени, че не е имало опит за убийство, а девойката е действала при неизбежна отбрана, от която е последвала непредумишлената смърт на Динев. Според закона и съдебната практика досега съществуваха два варианта. При единия съдът дава старт на процеса и оправдава ученичката, позовавайки се отново на института на неизбежната отбрана. В другия, който според юристи е абсурден, е тя да бъде намерена за виновна и да бъде осъдена. По обвинението й, повдигнато за момента, се предвиждат от 2 до 8 години затвор. Тъй като Мими е с чисто криминално досие, тя ще получи условна присъда. Информацията, че Фаса е умрял от инфаркт, а не от пробождане във феморалната артерия и последвала кръвозагуба, променя изцяло картината.
"Деянието става автоматично несъставомерно, няма го и резултата според закона, а именно смърт заради намушкването с ножа. Да не забравяме и че Мими се е мъчила да спаси живота си", допълва адвокат Димитров.
Според близки и приятели на семейството на набедената за убийца отличничка страхът на властите, че обвинението срещу нея ще падне, е причината, поради която те умишлено не изкарват на бял свят и резултатите от експертизите.
"Не разбирам, уж целта е да се стигне до истината, а те гледат да провалят и съсипят живота на едно невинно момиче, преборило се да остане живо", гневно заяви роднина на Мими, помолил за анонимност. Притеснителна е и предубедеността на ченгетата, които още от самото начало не повярваха на предалата се девойка и обявиха, без да имат доказателства, че тя не е била изнасилена от Динев. В показанията си пред разследващите Мария е категорична, че 62-годишният рецидивист, с три предишни присъди за изнасилвания, я е подмамил в дома си, повалил на земята, опрял е нож във врата й и я насилил. Жителите на Стара Загора, които нееднократно излязоха по улиците да защитят жертвата, превърната в убиец, апелират властите да обявят резултатите от експертизите, да оневинят Мими и тя да се върне към нормалния живот.

Щерката на Динев няма да получи обезщетение

Дъщерята на серийния изнасилвач Боньо Фаса Изабела, която е завела дело срещу семейството на Мими за 100 бона, ще се прости с исканото от нея обезщетение, смятат запознати с казуса. Ако обвинението срещу момичето падне и се докаже, че Динев е починал от инфаркт, това ще се отрази и на гражданското дело. Друга спънка е и обстоятелството, че Фаса от години не е поддържал отношения с дъщеря си, което е едно от задължителните условия за определяне размера и уважаването на кръвнината.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама