Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5829036 www.bgdnes.bg

Непушач с най-голямата колекция от цигари

Димитър е събрал над 400 български кутии, най-старата е на 112 г.

Доли ТАЧЕВА

Непушач притежава най-голямата колекция от стари български цигари у нас! Димитър Георгиев е събрал над 400 кутии в своята уникална колекция, която се намира в Силистра. Колекционерът достигнал до тази бройка само за 3 години.
"Всичко стана съвсем случайно! Харесах си няколко кутии в интернет и реших да си ги купя. Тогава дори не съм предполагал, че това ще се превърне в мое хоби. В началото събирах само царски цигари, произведени до 1944 г. След това обаче реших да разширя обсега и днес в колекцията ми има кутии, произведени до 1989 г.", разказа пред "България Днес" събирачът.


Най-старата кутия, която притежава е на 112 години. Носи името на могъщия ни владетел цар Иван Асен II. В колекцията му се намират и първите български цигари с филтър, произведени през 60-те години на миналия век. Бройката на цигарите в кутиите е най-различна. Има такива, които побират едва 4. Те били раздавани в самолетите, на пътници, по време на полет. В други кутии пък могат да се поберат цели 500 къса цигари. На някои от кутиите от вътрешната страна на капаците им са изобразени бележите българи или карикатури, които рекламират съответната марка цигари. Хобито на Димитър го среща и с цигарени кутии с култови имена като например "Слънце" или "Спорт".
"Имам и едни цигари против астма. Едно време са били рекламирани като лечебни. Когато се разрових разбрах, че не са ги произвеждали само у нас, а и в другите държави", разказа Георгиев.

Реклама


Мъжът черпи информация от стара българска книга за историята и производството на цигарената промишленост у нас. Там намира много интересни факти, с които обогатява своя подбор. Част от колекцията си той е наредил в домашната си библиотека. Другата част поставил на алуминиеви табла в автосервиза, в който работи.
"Исках да запозная повече хора с това. Затова реших, че е добра идея да ги изложа пред клиенти, които чакат да поправим колите им. Имаше ефект - хората бяха впечатлени", споделя той.


Днес колекционерът отделя поне по 1-2 часа да търси нови попълнения за своя подбор. Категоричен е, че не желае да ги продава, а точно обратното - иска да разшири своята колекция.
"Ако някой притежава 1-2 кутии и не му трябват или иска да направим размяна, съм на разположение", добави събирачът на стари български цигари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама