Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5829046 www.bgdnes.bg

"Левски" в шок

Люпко Петрович шокира "Левски"! Изненадващата оставка на сръбския специалист в часовете преди мача с "Берое" (2:0) постави "синьото" ръководство в патова ситуация.

На "Герена" нямат готов вариант за негов заместник, а в сряда идва нов тежък мач за отбора. "Левски" посреща "Черно море" в двубой от 1/8-финалите за Купата на България. Там отборът отново ще бъде изведен от досегашните помощници на Люпко - Елин Топузаков и Асен Букарев, научи "България Днес". Причината е, че няма как за толкова кратко време да се намери нов треньор.

Реклама

Две имена циркулираха на "Герена" в часовете след шоковата оставка на Петрович. Димитър Димитров-Херо и Ясен Петров са спрягани за заместници на сърбина. Първият обаче си има отбор, като вчера изведе "Иртиш" срещу "Кайрат" в мач от първенството в Казахстан. Начело на друг тим в бившата съветска република е Станимир Стоилов. Мъри е най-желан за треньор на "Левски" от новия собственик Спас Русев, но поне на този етап негово завръщане на "Герена" изглежда трудно постижимо. Той има договор с "Астана" до края на 2017 година. В него има висока неустойка за развалянето му. По-късно към спряганите варианти се появи и името на Антон Велков.

"Сините" шефове умуваха над ситуацията цял ден вчера. Днес те трябва да излязат с официална позиция за случващото се в клуба и кой ще води отбора занапред.

Обсъжданите варианти бяха два. Първият е Топузаков и Букарев да останат начело на тима до края на полусезона, а през това време да се търси нов наставник. Още повече че двамата се радват на уважението и доверието на играчите. След първия гол във вратата на "Берое" всички футболисти отидоха да поздравят помощниците на Люпко, които изведоха отбора в много труден момент.

Другият вариант е да се търси нов треньор на пожар и той да поеме тима най-късно след мача с "Ботев" (Пд) в неделя. Тогава "сините" ще трябва да се ориентират само към специалисти, които в момента нямат отбори.

"ПФК "Левски" е носител на 26 шампионски титли, 26 пъти е печелил купата на България, три пъти супер купата и е завладял сърцата на милиони привърженици не само в България - обяви пък часове след мача собственикът Спас Русев. - Многократно в историята си е доказвал мястото си сред европейските грандове, но заедно със славата е преживял и много тежки моменти. Казват, че времето на промени е всъщност време разделно. Защото промените винаги са свързани със сблъсъци, с появяване на нови измислени "герои", с появяване на нови гръмогласни "жертви". Хубавото на времето на промените е, че – ако са направени от сърце и с вяра в силата на отбора, каквито са промените в "Левски" от 30 август – те винаги носят победи на терена, носят наслада за феновете. Хубавото на тези честни промени е, че те вадят на повърхността онези, които не просто говорят за мъжкарство, а работят всеки ден за доказване на мъжкарството. Използвам възможността да благодаря на Люпко Петрович за всеотдайната работа в клуба."

Сърбинът си тръгна за трети път от "Левски". Любопитното е, че всички напускания на Люпко са свързани с Гриша Ганчев, който дълги години беше собственик на "Литекс". Петрович си тръгва от „Герена“ след мачове с отбори на бизнесмена. Първият престой на Петрович приключва на 8 декември 1999 година след загуба с 1:3 като гост в Ловеч. Поражение от "Литекс" с 0:2 бележи края на второто пребиваване на сърбина като треньор на "Левски". Сега последният мач на Петрович като треньор на "сините" при третия му престой беше равенството 1:1 с ЦСКА, където главен акционер в момента е Ганчев.

"Левски" е мой клуб, няма нищо против него и затова няма да ме чуете да казвам нещо лошо - обяви Петрович, след като преди това пусна десет точки, заради които напуска. - Случиха се някои промени в ръководството, които ме накараха да си тръгна. - Драго ми е, че "Левски" е последният клуб в кариерата ми. Повече треньор няма да бъда."
След това той реагира със смях на въпрос дали би приел една евентуална покана на Гриша Ганчев да води ЦСКА-София: "Е, стига, стига, това пак са вашите глупост!"

Реклама
Реклама
Реклама