Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5830346 www.bgdnes.bg

Карантията е опасна, яденето й предизвиква рак

Карантията, която българите толкова много обичат, е особено опасна за здравето и могат да предизвикат рак, съобщава Kanal 3.

У нас, а и в Румъния, Гърция и Сърбия, карантията се препоръчва като евтино, вкусно и полезно ястие. В кухнята на всички балкански народи има редица рецепти за готвенето им. Оказва се обаче, че особено мозъците и някои други вътрешности, които използваме, съдържат високо ниво на химикал, който предизвиква тумори. В случая става въпрос за сиаловата киселина Neu5Gc, която се увеличава по време на готвенето.

Реклама

Проф. Фредерик Трой от университета в Сямън е изследвал само свински органи. Според него резултатите вероятно се отнасят за всички животни. Молекулата на тази киселина е характерна за повърхността на клетките на повечето бозайници, но не и за хората, които я приемат с месото, карантията и някои млечни продукти. Предишни изследвания показаха, че когато тя навлезе в човешка тъкан, имунната система я приема за чужда и произвежда антитела срещу нея. Затова честата консумация на такива продукти предизвиква хронични възпаления, а те от двоя страна увеличават опасността от рак.

Концентрацията на химикала е най-висока в сърцето, далака, бъбреците и белите дробове. Тя обаче е характерна за всички органи и при готвене нивата й се увеличават.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама