Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5831295 www.bgdnes.bg

Изкопаха златно мегасъкровище

Иво АНГЕЛОВ

Уникално златно съкровище беше открито при разкопки край Приморско. Това разкри пред "България Днес" директорът на Историческия музей в морското градче Даниел Пантов.


Рядко срещаните за нашата територия ценности представляват украшения за главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Съкровището е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Находката е открита при проучване на тракийска надгробна могила в местността Силихляр край Приморско.
"Попаднахме на нещо уникално! В момента съкровището се почиства и анализира, но усещам, че находката е много голяма. Археолози работят на терен от 1 месец и честно казано, изобщо не очаквахме да намерим такова съкровище", коментира Пантов.

Реклама


Ценностите са били поставени като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата.


Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време, коментира археологът доц. д-р Петър Балабанов, който е участвал в проучванията на терена.


По предварителна информация съкровището се датира между края на IV и началото на III в. пр.Хр., което е от времето на Александър Македонски, обясни директорът на Историческия музей край морето.


Пантов разкри, че първите златни апликации са били открити в събота, а след това е продължило внимателното изваждане и на останалите части от съкровището.
"Това е много сложен процес, който отнема време. Утре (днес - б. а.) ще имаме повече информация и находката ще бъде официално представена в сградата на Историческия музей в Приморско. Щастливи сме от откритието, но сме внимателни в изказванията си, преди да сме напълно сигурно какво сме намерили в могилата", добави началникът на културната институция.

За пръв път в Южна България

За пръв път в Южна България е намерено подобно съкровище, заяви директорът на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов.


"Преди време на 3 места са намирани подобни украшения, но всичките са в Северна България и са много далеч от Приморско. Край Шумен и Плевен има находки. Безспорно интересно е това и край Сборяново (историко-археологически резерват край Исперих)", каза още Пантов.


През 2012 г. Сборяново беше открито ковчеже, пълно с 1,8 кг златни накити. Те бяха намерени при разкопаването на Омуртаговата могила. Археолозите смятат, че са принадлежали на фамилията на известния гетски владетел Котела.

Реклама
Реклама
Реклама