Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5831304 www.bgdnes.bg

Захар пази от катастрофи

Иво АНГЕЛОВ

"Наполовина са намалели катастрофите в региона с поръсването на пътищата със захар. При ранените също се забелязва сериозен спад."


Това обяви пред "България Днес" кметът на Нова Загора Николай Грозев. Градоначалникът се прочу през миналата година след решението си да ръси 50 кг захар по пътните трасета и с този ритуал да прекъсне лошата поличба от зачестили катастрофи със смъртни случаи. Грозев призна, че идеята му дошла от пророкуванията на ясновидеца Дядо Влайчо (изключително популярен с делата си в Новозагорско), а впоследствие научил, че и баба Ванга проповядвала, че трябва да се ръси захар срещу лоши поличби. Пророчицата посъветвала ръсенето да се направи, за да се спрат инцидентите в района на Симитли, към Петрич и в Кресненското дефиле.

Реклама


Преди година само за една седмица около Нова Загора станаха няколко тежки катастрофи. На магистрала "Тракия" загинаха двама полицаи, а други петима души бяха ранени. На околовръстния път в близост до Стара Загора пък загинаха две млади момчета от Нова Загора и трето беше с опасност за живота. Захарта беше поръсена във всички посоки откъм Нова Загора: север - към Русе, запад - към София и Стара Загора, изток - Бургас и Сливен, юг - Раднево и ТЕЦ 2.


"Година по-късно оценявам, че действието ми не се прие добре от обществеността и имаше лек подигравателен момент. Но щом съм го направил, значи е трябвало. Помолих шефа на полицията да ми изготви справка за катастрофите и се оказа, че на 50% са намалели. Естествено осъзнавам, че това не е само заради захарта, а и заради подобряването на пътната инфраструктура в региона. Истината е, че хората трябва да си изградят манталитет и да спазват правилата, за да има положителен ефект. Захарта беше просто малка стъпчица за тази промяна", каза още кметът на Нова Загора.


Грозев сподели, че за 9-годишния си период начело на града е успял да асфалтира 55 улици, което според него има принос за спада в пътнотранспортните произшествия.


"Народът толкова години оцелява и се уповава на религията, поверията и писмеността. В такъв смисъл го направих и смятам, че няма нищо лошо или комично. Не търсех атрактивност, а да има по-малко катастрофи. Дано отиващите към морето или пътуващите по магистралата, които чуят или прочетат за изсипаната захар, да намалят скоростта, защото знаят, че е правено нещо на това място. И с 10 км/ч да намалят, пак е нещо", допълни градоначалникът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама