Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5831332 www.bgdnes.bg

Прокурор на съд за лъжа

Прокурор отива на съд за деяние отпреди 4 години. Тя е обвинена, че тогава е лъжесвидетелствала и е използвала служебното си положение, за да отърве мъжа си от полицейска проверка.
Специализираното звено "Антикорупция" внесе обвинителния акт срещу Румяна Желева от Окръжната прокуратура в Добрич. Историята започва в ранното утро на 30 юни 2012 година. Тогава Живко Желев, съпругът на държавната обивнителка, е спрян от полицейски патрул, тъй като бусът "Фиат Дукато", който карал, лъкатушел по пътното на ул. „Хан Крум“ в Добрич. Двамата полицаи му се представили. Тогава им направило и впечатление, че мъжът силно лъха на алкохол. Затова и единият от тях го поканил да бъде тестван на място за употреба на алкохол с техническо средство. Той категорично отказал и дори не показал шофьорска книжка. Извадил паспорт с изтекла валидност. Това естествено не било достатъчно и шофьорът се обадил на жена си да му донесе шофьорските документи. Когато тя дошла, според показанията на униформените Желев започва да буйства и им казва: "Вие знаете ли кой съм аз, знаете ли коя е жена ми?". Самата Желева пък се легитимира като прокурор и пита униформените дали може да направи нещо, за да няма последствия за благоверния.
Ченгетата настояват шофьорът да бъде откаран в болница, за да даде кръвна проба. Той отказва и удря единия в гърдите. Тогава полицаите викат подкрепление. Пристигналите ченгета заварват колегите си да се боричкат с водача на буса. Преди четиримата заедно да успеят да го усмирят, им крещял: "Кои сте вие? Нямате право да ме задържате! Аз имам връзки! Не знаете кой съм аз? Ще ви видя сметката! Ще ви уволня! Нищо не можете да ми направите!".
Въпреки че държавната обвинителка твърдяла, че мъжът й не може да бъде арестуван, Желев е закаран към районното, като продължил да заплашва, блъска и рита. След това е откаран в болницата, където да декларира, че не иска да му се направи проба за алкохол. Лекар свидетелства, че задържаният бутал и дърпал полицаите и се наложило да го моли да се укроти.
В крайна сметка буйният шофьор е върнат в Първо РПУ и там пред свидетели заплашил полицай с думите: "Теб ще те убия, ще те издебна с буса и ще те прегазя." По-късно униформеният признава, че се уплашил, и казва: "Честно казано, и досега продължавам да се чувствам така. Може и да е смешно, но пред бусове избягвам да спирам".
Още в последвалото дело е отбелязано, че съпругата на подсъдимия свидетелства, че мъжът й не е буйствал и не е удрял никого, а само направил жест с ръцете си напред към един от униформените в смисъл "не видя ли, че аз няма да давам кръвна проба".
Сега прокуратурата подвежда под отговорност Желева заради опит да осуети полицейската проверка и за лъжествидетелстване. При процеса тя твърдяла: „Мъжът ми не е оказвал никаква съпротива на полицаите", "Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше". И дори: "По-скоро провокативното поведение беше от стана на полицая".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама