Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5831992 www.bgdnes.bg

Борисов: Прокопиев вкара 5-6 министри в първия ми кабинет (обзор, видео)

Прокопиев търсил защита от Бойко - страхувал се, че Цветан Василев ще го убие. А сега му пускал интервютата

ДПС и БСП пак ще са заедно, ген. Радев ще е Орешарски-2, убеден е премиерът

Реклама

Други партньори освен сегашните ГЕРБ не иска. В този формат трябвало да довършат мандата

Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова и Росен Плевнелиев - тези министри от първо правителство на Бойко Борисов са били вкарани от издателя на “Капитал” Иво Прокопиев.

Това разкри самият премиер в сутрешния блок на Нова тв. Прокопиев предложил общо 5-6-има министри.

“Кръгът

“Капитал”

реално участва

във властта,

докато им видя

акъла и ги изгоня

Приех ги, защото бяха добри експерти. Които не ставаха, ги изгоних”, обобщи премиерът. 

Борисов посочи имената на въпросните министри, докато коментира интервюто на Цветан Василев пред “Капитал”. Нещо повече - разкри, че докато ГЕРБ е била в опозиция (2013 г.), Прокопиев ходил при него да му се оплаква, че “Цветан Василев иска да го убива”.

“Сега му пуска интервюта. Сиреч той го знае прекрасно какъв човек е, но идваше да ми иска помощ. Той мисли, че съм забравил. Изведнъж

Реклама

сега иска да е

най-белият ли?

Аз не съм се оцапал с тях. Гриша Ганчев го доведе при мен. Питайте го дали един упрек към мен е имало”, предложи Борисов. Според премиера кръгът около Прокопиев се стреми да дискредитира ГЕРБ, защото тя е най-добрата партия:

“Интервюто на

Цветан Василев

е опорната точка

на новата група, която е около Прокопиев, Радан Кънев от едната страна, а от другата - Пеевски, ДПС, БСП, за дискредитирането на ГЕРБ. Защото без ГЕРБ не може да се управлява - най-добрата партия, безспорно направила най-много за всички времена дотук. За 25 г. няма кой да застане и да покаже повече направено от ГЕРБ. И партията трябва да се разрушава по някакъв начин, а не се разрушава. Това ги изнервя. Затова пускат едно интервю, второ - не може.”

“И сега има желание на лобитата да са във властта, но ГЕРБ не е зависим,

над мен

няма никой”,

отсече Борисов. Иначе добрите експерти с радост ги вземал. Сега няма министри, предложени отвън, увери Борисов. Понеже “ние минахме по този път, и на чужди коне се повозихме, и видяхме, че не е хубаво”.

Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на КРИБ, част от хората бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена по механизмите на ГЕРБ.

Така Иво Прокопиев отговори във фейсбук на Борисов.

Той припомня, че през 2010 г. е имало информация в службите за подготвяно покушение срещу него и семейството му. “Намесването на Цветан Василев в тази връзка е интерпретация изцяло на г-н Борисов, вероятно поради факта, че хронологически този случай беше след първите журналистически разследвания за КТБ или поради информация, с която аз не разполагам”, обяснява Прокопиев.

Пред Нова тв премиерът обясни още, че БСП и ДПС превръщат кандидат-президента Румен Радев в “Орешарски -2” - уж безпартиен експерт. Затова го издигнали от инициативен комитет. Искали пак да си управляват заедно, със свои сателити. Нещо повече - Орешарски пак можело да им е премиер.

Борисов обаче настойчиво посъветва БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина.

“Не са готови, слаби са. Хората не са забравили зулумите им. Много тежко е времето, а те нямат кадри и способност да вършат работа. Предстои председателството ни на ЕС от 1 януари 2018 г. - нещо невероятно трудно. 1 г. няма да стигне. Май месец да се правят избори, както иска ДПС... Септември вече трябва да сме готови за председателството”, обясни Борисов.

Бил готов да даде оставка само ако ГЕРБ загуби президентските избори, напомни той. По повод предупреждението на партията на Меглена Кунева, че ще се оттегли от властта, ако Трайчо Трайков вземе по-малко от резултата на РБ на последните избори - 291 000 гласа, се подразни: “Тогава ще съборим държавата.”

“С тези е лошо,

но без тях е

много по-лошо”,

отхвърли премиерът възможността да управлява с партньори, различни от реформаторите. В същото време си даде сметка, че чувствата им са взаимни: “Както може би и за тях - ние сме лоши, но без нас е катастрофа за държавата.”

“Аз не искам нов партньор. Това е най-доброто, с което в следващите 2 г. да се доизкара мандатът, най-доброто от всички възможни варианти”, увери Борисов.

Премиерът звъннал на лидера на ДПС и го питал иска ли власт.

Като чул “да”, се отказал да брои оттам подкрепа за Цачева

Доган е като Меси - финтира всички на терена, но без ГЕРБ

ДПС иска да влезе във властта през парадния вход. Не иска през задния, и ние не искаме през задния

Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той установил, че това е намерението на движението, като звъннал преди седмица - две на лидера на партията Мустафа Карадайъ. Питал го какви са плановете му. И установил, че целта на ДПС е да влезе в управляващо мнозинство.

Изключено е ГЕРБ да е заедно с ДПС - нито в кратко -, нито в средно-, нито в дългосрочен план, категоричен е Борисов. И натърти: “Ние сме изцяло непорочни - не сме управлявали с тях нито официално, нито неофициално.”

Затова “г-жа Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС”, увери отсега той. Сега изкушението (да управляват с движението - б.р.) ще е на БСП, които ще видят на първия тур, че не могат да бият ГЕРБ, и ще трябва да поискат тези гласове от ДПС, прогнозира Борисов.

Той разясни още: “Нямам нищо общо с Пеевски. Ако имах, сега ДПС щеше да ме подкрепя.”

Въпреки че премиерът се разграничи категорично от ДПС, призна качествата на почетния председател Ахмед Доган. Сравни го със суперзвездата на “Барселона” Лионел Меси. “Аз съм от “Реал”, но Меси е гениален. Доган прави това с българските политици, което прави Меси в “Барселона”, каза той и поясни, че ги меша, финтира ги и ги оставя да се оправят.

“За мен е по-добре да загубя избори, но да остана честен, отколкото колаборация с тези хора”, увери Борисов.

Реформаторите готови за общ президент с ГЕРБ, но Радан и Атанасов искали Бойко да им звънне. После “плюели”

Бойко Борисов е бил готов на президентските избори да се яви с обща двойка с партньорите от Реформаторския блок. Това разкри самият премиер пред Нова тв. Всъщност военният министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев лансира първи този вариант - кандидатът за президент да е от ГЕРБ, а този за вице да е от РБ. Сега стана ясно, че възможността е била дори обсъждана с Борисов, и нещо повече - той е бил съгласен. Ненчев уверил, че “за” са и всички лидери от РБ, само че

Радан Кънев и заместникът

му в ДСБ ген. Атанас

Атанасов искали премиерът

да им звънне лично

И той го направил, разказа самият Борисов по телевизията.

“Обадих се първо на Атанасов. Добър ден! Искате ли? - Добре, има хляб в тая работа”, пресъздаде дословно премиерът разговора си с генерала от ДСБ.

После Борисов звъннал на Кънев: “Ама той в Австрия с кемперчето си прави екскурзия. “Радане, искаш ли? - Искам, ама сега съм зает, ще си дойда в сряда. Като си дойда, ще се обадя вечерта, ще се видим. Има хляб в тая работа.”

Така Борисов останал с впечатление, че ще има общ фронт на ГЕРБ с блока за вота. Часове преди срещата във въпросната сряда обаче премиерът гледал пресконференция на Кънев и Атанасов, които обяснявали как по-лошо от ГЕРБ няма.

“Канселирах

срещата

и приключих”,

отряза Борисов.

По повод упрека на Радан Кънев, че премиерът се държи обидно с министрите си от РБ, той искрено се учуди: “Те толкова комфортно са работили с мен, в толкова приятелска и дружеска атмосфера. С нито един нямаме нито един спор до този момент, в нито един ден. И те всичките са го декларирали многократно. Аз вярвам в хората.”

Проблемът с реформаторите всъщност бил със съпартийците на министрите в парламента, които лицемерничели. “Които говорят едно, застават веднъж на трибунка с едните, после застават с другите”, каза Борисов.

Запитан какво е отношението му към подмазвачите, обясни: “Аз съм опериран от това.

За близо 16-17 години

вече какви не са минали...

Така че въобще това не може ни най-малко да ме подведе.”

На въпроса за прословутата реплика “Бай Х...”, с която Радан Кънев нарече преди дни Борисов в същото телевизионно студио, премиерът обясни: “С такъв човек можеш да се шегуваш и да го убиваш с мълчание.” “Толкова цинични и брутални думи не мога да изричам в студио. Иначе сигурно бих могъл”, развесели се премиерът по повод скандалната реплика на Кънев.

Премиерът не вярвал на врачки, говорил бил само с Маг Светлина. А от социолозите - само на един

Бойко Борисов вярва само на една социологическа агенция, която всеки път преди избори му изготвя обективно проучване - в един екземпляр, само за него.

Това каза премиерът в интервюто си пред Нова тв. И посъветва водещите да не се подвеждат по социологическите проучвания.

Макар че Борисов не назова името на агенцията, нито какво прогнозира тя сега - за да не влияе предизборно на хората, се предполага, че това е “Маркет линкс” на вицепремиера Румяна Бъчварова.

“Това го казва една врачка. Откъде вземат те информация? Събират се в едно студио и сериал снимат. Днес влизат в студиото, снимат един разговор - пускат го. След една седмица снимат следващия - пускат го, и си вкарват една или друга случка.” Така коментира премиерът поредицата записи на Владимира Янева и Румяна Ченалова.

“Откъде е тази информация? Това са врачки и махленски клюки”, обобщи Борисов. Той няма против да се проверят въпросните записи. Най-важният успех бил това, че двете вече не са част от съдебната система. “Това е някаква комбинация - нямам общо с нито една от тях, нито с тяхното махане, не се меся в съдебната система. Нямам общо нито с каките, нито с врачката. С Маг Светлина съм говорил, с тази врачка не съм”, приключи темата Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама