Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5833230 www.bgdnes.bg

Община и полиция със съвместни мерки срещу неправилното паркиране в Търговище advertorial icon

Работна среща, за подобряване организацията на автомобилното движение и налагане на ред при паркирането, проведоха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева с началниците на Сектор „Пътна полиция” Теодор Тодоров и на Районното управление на МВР Станислав Станков, съобщиха от администрацията.

Темата се поставя за пореден път на вниманието на компетентните органи за организиране на съвместни акции и намиране на трайни решения за преодоляване на безразборното спиране на коли в пешеходни и зелени площи. В тази връзка Община Търговище внесе в Общинския съвет предложение за забрана на паркирането на тротоари, детски площадки и други. Предвижда се увеличение и на глобите, тъй като досегашните от 20 лева не дават ефект. Новите санкции, които се предлагат, са от 50 до 200 лева, посочи кметът д-р Димитров.

От „Охрана на обществения ред” в полицията съобщиха, че тази година в град Търговище са издадени 1359 глоби за паркиране. През август са санкционирани 186 водачи, през септември - 181, а през октомври те са 115. От Пътна полиция, която следи приоритетно главните пътища, оказват допълнителен контрол и в града. По тяхна линия за неправилно паркиране са санкционирани 84 шофьори.

На срещата се взе решение да се проучи практиката в други градове за използването на т. нар. „скоби” и при възможност да бъдат въведени в Търговище. Предвижда се да бъде създаден Общински екип, който да съдейства на полицията за установяване и санкциониране на неправилно паркирали коли. По препоръка на Пътна полиция ще се направи проверка на забранителните знаци по улиците в града, тъй като има места с отпаднала необходимост за такива ограничения. Ще се организира и кампания по премахване на бракувани и стари автомобили, които стоят на платната, допълват от Общината.

От пътния контрол съобщиха, че се очаква промяна в Закона за движение по пътищата, според която ще могат да съставят фишове и в отсъствието на водача, който е нарушил разпоредбите. Апелираха към гражданите да изпращат снимки на паркирани на забранени места автомобили на електронния адрес на Пътна полиция в Търговище - [email protected].

Кметът на Търговище д-р Димитров съобщи, че предстои да се организира и кампания за ограничаване на нарушенията с помощта на учениците от Детското полицейско управление.

Реклама
Реклама
Реклама