Реклама
https://www.bgdnes.bg/opa-a/article/5834067 www.bgdnes.bg

Иво Хаджимишев - агент "Невена"

Прочутият фотограф Иво Хаджимишев беше осветен като агент на Държавна сигурност при последната проверка на Комисията по досиетата.

Името на Хаджимишев излиза при проверка на собствениците, директорите, главните редактори и членовете на редакционни съвети на вестник "Сега". Данните му са предоставени от изданието по изискванията на Закона за досиетата, тъй като той е работил като политически коментатор до 2000 г.

Реклама

Иво Хаджимишев е вербуван през 1975 г. на 24-годишна възраст от о.р. Атанас Василев като сътрудник на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването).

Фотографът е бил агент с псевдоним "Невена".

КомДос разполага със собственоръчно написани от него агентурни сведения и документи от ръководещия го щатен служител, регистрационен дневник, картони и писмо от 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за агент Невена". Делото му е със съдържание от общо 8 тома.

При проверката са открити още две лица с принадлежност към органите на бившата ДС.

Един от тях е Максим Майер Албухайре - бивш търговски директор на в. "Сега" между 2003-2004 г. Той е сътрудничил на Шесто управление на ДС между 1977 и 1981 г. като доверено лице, агент с псевдоним "Спасов". Майер е управител на "Мит Прес" ООД, издател на списание "Мениджър".

Евгений Драгомиров Дончев е третият осветен сътрудник на ДС, работил към Първо главно управление. Дончев е бил политически коментатор на в. "Сега" между 2002-2005 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама